Amsterdam,
12
februari
2019
|
18:48
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij: meer dan 10 miljoen euro voor cultuur in Amsterdam

Ruim 1 miljoen euro bestemd voor Rembrandtjaar

Feest voor tientallen Amsterdamse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Onder meer het Rijksmuseum ontvangt samen met het Mauritshuis een extra bijdrage van ruim 1 miljoen euro voor het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de Meester. Daarnaast ontvangt EYE Filmmuseum een schenking van 602.000 euro. Dit bedrag is bedoeld om bijzondere filmbeelden te digitaliseren en te laten zien aan het grote publiek. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Grootste bedrag naar Rembrandt
Het 350ste sterfjaar (1669) van Rembrandt vormt de aanleiding voor het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en de Lakenhal om de handen ineen te slaan en dit jaar om te dopen tot het Rembrandtjaar. Naast het organiseren van tentoonstellingen is het doel van de musea met verschillende activiteiten de bekendheid van de persoon Rembrandt, zijn werk en zijn betekenis voor Nederland, vergroten. De BankGiro Loterij draagt bij aan het Rembrandtjaar met een schenking van 1.035.000 euro. 

Filmjuwelen beschikbaar voor het grote publiek
Meer dan 50.000 filmtitels liggen opgeborgen in de depots van EYE Filmmuseum. Met de bijdrage van de BankGiro Loterij gaat het museum filmbeelden digitaliseren en zoveel mogelijk mensen op pleinen, in winkelcentra en op stations verrassen met deze bijzondere beelden. Iedere drie minuten komt een ‘filmjuweel’ voorbij op 50 grote digitale schermen die vier miljoen mensen per week bereiken. Thuis kan men de film bekijken in de online schatkamer die door EYE-curatoren wordt gevuld.

Culturele partners in Amsterdam
Naast de bijzondere schenkingen aan het Rijksmuseum en EYE Filmmuseum ontvingen in Amsterdam ook het Amsterdam Museum, de Anne Frank Stichting, Het Concertgebouw, Foam, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, de Nieuwe Kerk, NEMO, Het Scheepvaartmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, en het Van Gogh Museum een bijdrage.

Grootste financiële injectie voor culturele sector 
In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn