Amsterdam,
12
februari
2019
|
19:04
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij: meer dan 6 miljoen euro voor cultuur in Zuid-Holland

Ruim 1 miljoen euro bestemd voor Rembrandtjaar

Feest voor tientallen Zuid-Hollandse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Onder meer vaste partner het Mauritshuis, in samenwerking met het Rijksmuseum, ontvangt een extra bijdrage van ruim 1 miljoen euro voor het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de Meester. Daarnaast krijgen Naturalis in Leiden (550.000 euro) en het Maritiem Museum in Rotterdam (400.000 euro) een bijdrage. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Grootste bedrag naar Rembrandt

Het 350ste sterfjaar (1669) van Rembrandt vormt de aanleiding voor het Mauritshuis, het Rijksmuseum, het Rembrandthuis en de Lakenhal om de handen ineen te slaan en dit jaar om te dopen tot het Rembrandtjaar. Naast het organiseren van tentoonstellingen is het doel van de musea met verschillende activiteiten de bekendheid van de persoon Rembrandt, zijn werk en zijn betekenis voor Nederland, vergroten. De BankGiro Loterij draagt bij aan het Rembrandtjaar met een schenking van 1.035.000 euro. 

Bezoekers en onderzoekers komen samen in vernieuwd Naturalis

Medio 2019 opent het vernieuwde Naturalis zijn deuren. Het nieuwe Naturalis wil ook een LiveScience realiseren: een plek waar onderzoekers en bezoekers samenkomen, in gesprek gaan én waarbij bezoekers zelf aan de slag kunnen gaan. LiveScience wordt, gelegen in een gigantische glazen pui aan de straatzijde, de etalage van Naturalis. Iedereen kan hier gratis naar binnen. Dankzij de bijdrage van 550.000 euro van de BankGiro Loterij is op deze manier wetenschappelijk onderzoek voor iedereen tastbaar én toegankelijk.

Maritieme ambachten op een voetstuk

In aanloop naar het Goed Geld Gala werd het Maritiem Museum in Rotterdam al verrast met een extra bijdrage van 400.000 euro voor de bouw en inrichting van een nieuw paviljoen met werkplaatsen en een educatieruimte. Leontine Borsato, ambassadeur van de BankGiro Loterij, overhandigde de cheque aan algemeen directeur Bert Boer.

Culturele partners in Zuid-Holland

Naast de bijzondere schenkingen aan het Mauritshuis, Naturalis en het Maritiem Museum ontvingen in Zuid-Holland ook museum Boijmans van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag, Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut, het Nederlands Fotomuseum, Museum Beelden aan Zee en het Rijksmuseum van Oudheden een bijdrage.

Grootste financiële injectie voor culturele sector

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn