Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:42
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij schenkt bijna 1,6 miljoen euro aan cultuur in Noord-Brabant

Van Abbemuseum ontvangt extra bijdrage voor inclusief museum

Groot feest voor twee musea in Noord-Brabant! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Het Van Abbemuseum ontvangt naast een bijdrage van 221.000 euro ook een extra schenking van 798.500 euro voor het multizintuiglijk inrichten van een groot deel van het museum, zodat nog meer mensen zich er thuis voelen. Het Noordbrabants Museum ontvangt ruim 570.000 euro. 

Directeur Charles Esche van het Van Abbemuseum werd vandaag tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij verrast met een extra bijdrage van 798.500 euro voor het all inclusive maken van hun museum met het project ‘Feel the Museum’. Het museum gaat de collectiepresentatie permanent aanpassen om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in het museum. Hiervoor wordt ingezet op meerstemmigheid, zodat iedere museumbezoeker zijn ‘eigen stem’ tegen kan komen tijdens een bezoek. Ook richt het museum een groot deel van de vaste opstelling (2.500 m3) multizintuiglijk in met voel- en geurreplica’s.

Culturele partners in Noord-Brabant
Naast de extra bijdrage ontvangt het Van Abbemuseum nog 221.931 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro en een bijdrage van 21.931 euro. Dit laatste bedrag is via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld door liefhebbers van het museum. Met de helft van ieder door hen gekocht lot kozen zij er specifiek voor het Van Abbemuseum te steunen.

Het Noordbrabants Museum ontvangt een bijdrage van 570.336 euro, waarvan 300.000 euro de vaste jaarlijkse bijdrage is.

Recordbedrag naar culturele sector
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt onder 77 culturele organisaties in heel Nederland verdeeld. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn