Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:37
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij schenkt ruim 13,6 miljoen euro aan cultuur in Amsterdam

1,5 miljoen euro voor Nationaal Holocaust Museum en ruim 3 ton voor De Nieuwe Kerk

Bijzonder nieuws voor veertien Amsterdamse musea!Zij ontvangen ieder een bijdrage van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. De grootste schenking (1,5 miljoen euro) gaat naar het Nationaal Holocaust Museum. Ook De Nieuwe Kerk krijgt een bijdrage van 333.500 euro voor een ‘reis in de tijd’. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar 84,3 miljoen euro, een recordbedrag.  

Grootste bedrag naar Nationaal Holocaust Museum 
Dit jaar leven we, sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, alweer 75 jaar in vrijheid. Dit is voor het Nationaal Holocaust Museum de aanleiding om De Hollandsche Schouwburg en de voormalige kweekschool te renoveren, zodat deze in 2022 samen het Nationaal Holocaust Museum vormen. DeBankGiroLoterij draagt met een schenking van 1,5 miljoen euro bij aan de totstandkoming van dit museum.   

De Nieuwe Kerk: Reis in de tijd 
De Nieuwe Kerk is een van de best bezochte historische locaties van Amsterdam. Elk jaar trekt de kerk zo’n 250.000 bezoekers, waaronder veel binnenlandse ‘dagjesmensen’. Uit onderzoek blijkt dat juist deze bezoekers meer willen weten over de rijke geschiedenis van het gebouw. Om aan te sluiten op de wens van de bezoekers gaat de Nieuwe Kerk een panoramische film maken: ‘Reis in de tijd’. In deze film worden de bezoekers in 10 minuten mee op reis genomen, van het ontstaan van de kerk in de 13e eeuw tot vandaag. De BankGiro Loterij draagt met een bijzondere schenking van 333.500 euro bij aan deze museale exhibit.    

Culturele partners in Amsterdam  
Naast de bijzondere schenkingen aan Het Nationaal Holocaust Museum, De Nieuwe Kerk en EYE Filmmuseum ontvangen in Amsterdam ook het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis, Het Concertgebouw,Foam, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, de Nieuwe Kerk, NEMO, Het Scheepvaartmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, en het Van Gogh Museum een bijdrage, als vaste partner van de BankGiro Loterij.    

Recordbedrag naar culturele sector   
Dankzij de deelnemers van deBankGiroLoterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt onder 77 culturele organisaties in heel Nederland verdeeld. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.  

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn