Amsterdam,
19
maart
2021
|
19:30
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij schenkt ruim 17,2 miljoen euro aan Noord-Hollandse musea

Forteiland Pampus, Museum Kaap Skil en De Oude Kerk ontvangen eenmalige schenking

Samenvatting

Goed nieuws voor vierentwintig Noord-Hollandse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland deze week bekend. Forteiland Pampus ontvangt een eenmalige schenking van 200.000 euro voor de renovatie van de publieksfaciliteiten, Museum Kaap Skil ontvangt een eenmalige schenking van 275.000 euro voor vernieuwing van het museum en De Oude Kerk krijgt een bijdrage van 200.000 euro voor het sluitstuk van haar grootschalige renovatie. Hoe deze drie culturele partners werden verrast, was deze week te zien bij RTL Surprise! Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar in totaal bijna 83,5 miljoen euro.

Forteiland Pampus
Om het monumentale Forteiland Pampus voor de kust van Amsterdam toegankelijk te houden voor het groeiende publiek en de historische aanblik van het fort terug te brengen, is het nodig om een nieuw entreegebouw te realiseren. Daar draagt de bijdrage van de BankGiro Loterij aan bij.

Tom van Nouhuys, directeur Stichting Forteiland Pampus: "Dankzij de BankGiro Loterij blijft Pampus ook in de toekomst de ultieme plek om uit te waaien en je te laten inspireren door alle verhalen van dit UNESCO-werelderfgoed!"

Museum Kaap Skil Texel
Dorine Manson, managing director BankGiro Loterij: “Museum Kaap Skil maakt de rijke geschiedenis van Texel beeldend met waardevolle vondsten uit onze eigen Waddenzee. We zijn trots dat wij hen dankzij onze deelnemers financieel kunnen steunen, zodat zij het museum aan kunnen passen om de unieke verhalen achter deze vondsten nog beter te kunnen vertellen en verbeelden.”

Corina Hordijk, artistiek directeur bij Stichting Texels Museum: “Niet eerder werd een scheepswrak ontdekt met zo’n rijke lading als het Palmhoutwrak. De textiele vondsten zoals de 17e eeuwse zijden jurk die hier gevonden zijn, zijn wereldwijd uniek. Het is een grote eer dat wij deze kunnen tonen in Museum Kaap Skil. Dat dat met grote zorg gebeurt is evident. Er is jarenlang onderzoek gedaan naar de beste manier om dit eeuwenoude delicate materiaal te kunnen tonen en nu is het moment eindelijk aangebroken dat wij onze droom – de vondsten tentoonstellen voor publiek – kunnen verwezenlijken. Voor de speciale vitrines een aanpassingen aan het klimaat die hiervoor vereist zijn, is veel geld nodig. Wij zijn dan ook enorm blij met de bijdrage van de BankGiro Loterij die helpt de jurk en andere overweldigende vondsten de plaats in het museum op Texel te geven die deze unieke collectie verdient.”

De Oude Kerk
De Oude Kerk is sinds 2016 een museum en bezig met een grootschalige restauratie van de zijruimtes van de kerk. Elk van deze ruimtes neemt je straks mee doorheen de tijd, met kunstwerken van vroeger en van vandaag. Mede met de bijdrage van de BankGiro Loterij kan het sluitstuk van de restauratie van start gaan en kan ook de toren deel uitmaken van het verhaal over de stad.  

Jacqueline Grandjean, directeur De Oude Kerk: “Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij maken we vanaf volgende week al een vliegende start met de restauraties. We kunnen niet wachten om dit sluitstuk en toppunt straks in het echt met mensen te delen!”

Culturele partners in Noord-Holland
Naast de bijzondere bijdragen aan Museum Kaap Skil en Forteiland Pampus ontvangen in Noord-Holland ook Het Concertgebouw, Amsterdam Museum, Anne Frank Stichting, Cobra Museum, het Frans Hals Museum, Joods Historisch Museum, Museum Stoomtram Hoorn-Medemblik, Prins Bernhard Cultuurfonds, Singer Laren, Teylers Museum, EYE Filmmuseum, Foam, Hermitage Amsterdam, Beeld en Geluid, NEMO, Stedelijk Museum Amsterdam, De Hollandsche Molen, het Scheepvaartmuseum, de Nieuwe Kerk, Museum Plus Bus, Rijksmuseum, Tropenmuseum, Van Gogh Museum en het Zuiderzeemuseum een bijdrage.

Bijna 83,5 miljoen euro naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar bijna 83,5 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 63 culturele organisaties verspreid door heel Nederland. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn