Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:39
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij schenkt ruim 17,8 miljoen euro aan Noord-Hollandse musea

5 musea verrast met enorme extra bijdragen

Groot feest voor tweeëntwintig Noord-Hollandse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Het Nationaal Holocaust Museum ontvangt een eenmalige schenking van 1,5 miljoen euro. Ook Wereld van Windmolens ontvangt een eenmalige schenking (500.000 euro) voor de inrichting van het nieuwe museum. Daarnaast krijgen vaste partners Museum Beeld en Geluid (1 miljoen euro), Singer Laren (400.000 euro) en De Nieuwe Kerk (333.500 euro) een bijzondere bijdrage. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro.

Grootste bedrag naar Nationaal Holocaust Museum
In 2022 openen de deuren van Het Nationaal Holocaust Museum op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Op deze bijzondere en beladen plek zorgt het museum dat de herinnering aan het verleden niet verloren gaat. De BankGiro Loterij draagt met een schenking van 1,5 miljoen euro bij aan de totstandkoming van dit unieke project.

Gepersonaliseerd museumbezoek bij Beeld en Geluid
Beeld en Geluid is de enige plek in Nederland die de wereld van de media, en wat ze met ons doen, centraal stelt. Sinds de opening van de succesvolle experience in 2006 is de wereld onvoorstelbaar veranderd: media zijn overal en iedereen leeft in zijn eigen media. Om aan te sluiten op actuele ontwikkelingen in de media en de veranderende wereld, ondergaat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid komend jaar een complete make-over. De BankGiro Loterij draagt hier aan bij met een schenking van 1 miljoen euro voor de opzet van een gepersonaliseerde museum-experience met interactieve installaties.

Wereld van Windmolens
Bijna 100 jaar na de oprichting van Vereniging De Zaansche Molen, dient zich de unieke kans aan om een molenmuseum op de Zaanse Schans te realiseren. Het nieuwe molenmuseum, de Wereld van Windmolens, vervangt het oude museum dat wat verder weg ligt en daarom moeilijk toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers van de Zaanse Schans. Met een schenking van 500.000 euro draagt de BankGiro Loterij bij aan de totstandkoming van het nieuwe museum.

Singer Laren
Door een recente schenking van de familie Blokker-Verwer kan Singer Laren eindelijk uitbreiden. Er komt daardoor meer ruimte in het museum voor de collectie Nederlands impressionisme. De gerenoveerde tuinzalen van het museum worden hiervoor gereed gemaakt. De BankGiro Loterij draagt bij aan de herinrichting met een extra bijdrage van 400.000 euro.

De Nieuwe Kerk: Reis in de tijd
De Nieuwe Kerk trekt jaarlijks circa 250.000 bezoekers met prachtige tentoonstellingen. Om de historie van de kerk meer onder de aandacht te brengen, ontwikkelt de kerk ‘Reis in de tijd’. In deze film worden de bezoekers in 10 minuten meegenomen in de rijke geschiedenis van de kerk. De BankGiro Loterij draagt met een bijzondere schenking van 333.500 euro bij aan dit bijzondere museale exhibit.

Culturele partners in Noord-Holland 
Naast de bijzondere bijdragen aan het Nationaal Holocaust Museum, Wereld van Windmolens, Beeld & Geluid, Singer Laren en De Nieuwe Kerk, ontvangen in Noord-Holland ook Het Concertgebouw, Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Hermitage Amsterdam, Joods Historisch Museum, Foam, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Zuiderzeemuseum, Amsterdam Museum, NEMO, Cobra Museum, het Scheepvaartmuseum, Anne Frank Stichting, Van Gogh Museum, Frans Hals Museum, Teylers Museum en EYE een bijdrage.

Recordbedrag naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 77 culturele organisaties in heel Nederland. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn