Amsterdam,
18
maart
2021
|
10:22
Europe/Amsterdam

BankGiro Loterij steunt Overijsselse musea met 1,3 miljoen euro

ANNO Zwolle ontvangt eenmalige schenking van 400.000 euro

Samenvatting

Een zeer welkome financiële opsteker voor drie Overijsselse musea. Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Twee van de begunstigde musea, Museum de Fundatie (712.000 euro) en De Museumfabriek (212.000 euro) zijn meerjarige culturele partners van de BankGiro Loterij en ontvangen ieder jaar een substantiële schenking van de cultuurloterij. ANNO Zwolle ontvangt een eenmalige schenking van 400.000 euro om een nieuw museum over het verleden, het heden en de toekomst van Zwolle te realiseren. Het verrassingsmoment van ANNO Zwolle was gisteravond te zien bij RTL Surprise! Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar in totaal 83,5 miljoen euro.

De restauratie en verbouwing is in volle gang aan de Melkmarkt 41 in Zwolle, mede dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij, wordt hier het nieuwe onderkomen van ANNO gerealiseerd. ANNO, het museum in de maak, wordt een unieke plek waar museumstukken, archeologisch onderzoek, archiefstukken, werkplaatsen, activiteiten en verhalen onder één dak te vinden zijn. Bezoekers van jong tot oud kunnen bij ANNO meekijken én meehelpen met het ontrafelen van de verborgen verhalen achter de archieven, gebouwen en bodemvondsten.

Vincent Robijn, directeur-bestuurder Stichting Allemaal Zwolle en eindverantwoordelijke voor ANNO: “Toen ik gebeld werd over dit nieuws, waren mijn vreugdekreten tot bij de buren te horen! Ik ben ongelooflijk blij met de waanzinnige financiële bijdrage van de BankGiro Loterij. Het is opnieuw een bevestiging dat we met ANNO een onderscheidend concept hebben ontwikkeld voor de presentatie van het Zwolse erfgoed. Samen met, voor en door de Zwollenaren kunnen we nu nog meer verhalen gaan presenteren over de stad en regio.’’

Dorine Manson, managing director van de BankGiro Loterij: “Bij de BankGiro Loterij vinden we het belangrijk om bijzondere culturele initiatieven te steunen. ANNO wordt voor, door en met Zwollenaren en andere geïnteresseerden vormgegeven. Dit unieke maakproces kunnen wij alleen maar toejuichen! Daarom zijn we blij dat we ANNO dankzij onze deelnemers kunnen steunen met een bijdrage van 400.000 euro.”

Culturele partners Overijssel
Naast de eenmalige schenking aan ANNO Zwolle, ontvangen in Overijssel ook Museum de Fundatie (712.000 euro) en de Museumfabriek (212.000 euro) als meerjarig partner van de BankGiro Loterij een bijdrage.

Kickstart Cultuurfonds
Naast de Overijsselse musea heeft BankGiro Loterij ook dit jaar weer bijgedragen aan het Kickstart Cultuurfonds. Dit landelijke fonds werd afgelopen zomer opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds en de VandenEnde Foundation, samen met nog enkele private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. Het fonds biedt snel financiële ondersteuning aan culturele instellingen om zich aan te passen aan de coronamaatregelen en op een veilige manier publiek te ontvangen. Producenten, muziekpodia, musea en theaters kunnen aanvragen indienen voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Criteria zijn te vinden op www.kickstartcultuurfonds.nl. In totaal verdeelt het fonds dit jaar 20 miljoen euro, naast de 16 miljoen euro die afgelopen jaar is besteed.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn