Amsterdam,
20
februari
2018
|
18:17
Europe/Amsterdam

Bijna 3 miljoen euro voor Gelderse musea van BankGiro Loterij

Eusebiuskerk kan restauratie voltooien dankzij cultuurloterij

Goed nieuws voor Gelderse musea. Dinsdag ontvingen zij in totaal ruim 2,9 miljoen euro op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij. Vorige week werd directeur Petra van Stijn van de Eusebiuskerk in Arnhem al door BankGiro Loterij-ambassadeur Leontine Borsato verrast met een schenking van 500.000 euro.

De Eusebiuskerk is beeldbepalend voor Arnhem en al meer dan vijfhonderd jaar een icoon, niet weg te denken uit het stadsbeeld. Sinds 2009 wordt de kerk ingrijpend gerestaureerd, noodzakelijk om het gebouw weer in een goede bouwkundige staat te brengen. De bijdrage van de BankGiro Loterij is specifiek bestemd voor de zij-entrees en de museale presentatie. De herinrichting moet in 2019 zijn voltooid, dan vindt de herdenking van 75 jaar Slag om Arnhem plaats waarbinnen de Eusebius een centrale rol speelt.

Paleis het Loo, Nederlands Openluchtmuseum
Naast de Eusebiuskerk kregen ook andere Gelderse culturele instellingen een bijdrage van de BankGiro Loterij. Zo kreeg het Nederlands Openluchtmuseum een bedrag van 953.101 euro en kon Paleis Het Loo maar liefst 1.186.365 euro in ontvangst nemen. Een overzicht is terug te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Bijdrage aan culturele sector groeit met 8 miljoen meer naar 74,8 miljoen euro
In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 74,8 miljoen euro schenken aan 78 musea en andere culturele instellingen in heel Nederland. Dat is bijna 8 miljoen euro meer dan vorig jaar. Deze bijdrage, bijeengebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij, gaat direct naar cultuur en het behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn