Amsterdam,
02
december
2020
|
18:10
Europe/Amsterdam

Eye Filmmuseum eindigt op derde plaats na strijd om BankGiro Loterij Museumprijs 2020

100.000 euro voor museumdroom gaat naar Naturalis Biodiversity Center

Samenvatting

De BankGiro Loterij Museumprijs 2020 is gewonnen door Naturalis Biodiversity Center. Met 47% van de publieksstemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar als categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’ had. Eye Filmmuseum in Amsterdam was samen met het Mauritshuis in Den Haag ook één van de kanshebbers. Zij eindigden met respectievelijk 19% en 35% van de stemmen op een derde en tweede plaats. In totaal werden er dit jaar 84.176 stemmen uitgebracht.

Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum: “We zijn blij met deze derde plaats en feliciteren Naturalis, de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2020. Eye was trots om voor de prijs genomineerd te zijn. Ook nu Eye niet heeft gewonnen, gaat het museum verder met de wereld van film dichterbij te brengen. Als beheerders van het nationale filmgeheugen zijn we bij Eye altijd op zoek naar nieuwe manieren om het publiek bij ons werk te betrekken. Film is een bewegende spiegel van onszelf, het zegt iets over de tijd waarin het gemaakt is en over hoe we er nu naar kijken. Die betovering willen we graag met zoveel mogelijk mensen delen. Dankzij de Museumprijs is er nu extra veel aandacht voor.”

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn