Amsterdam,
09
november
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

Eye Filmmuseum strijdt om 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2020 bekend

Samenvatting

Eye Filmmuseum in Amsterdam staat in de startblokken om de strijd om de meeste stemmen van het publiek aan te gaan. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 en maakt kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom. Dat is nu een éxtra welkome bijdrage én een lichtpuntje in deze loodzware tijd voor de culturele sector. Naast Eye Filmmuseum zijn ook het Mauritshuis in Den Haag en Naturalis Biodiversity Center in Leiden genomineerd.

Categorie 2020: ‘Achter de schermen voor het voetlicht’
Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs staat dit jaar in het teken van de categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’. Welk museum weet op de beste manier zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht te brengen? Woensdag 2 december maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek via www.museumprijs.nl welk museum de prijs wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van Eye Filmmuseum: film nóg dichterbij
“Bij Eye zijn we altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze bijzondere filmcollectie te delen. Daar sluit onze ‘droom’ ook bij aan. Als wij winnen, gaat het prijzengeld naar een reisbioscoop waarmee we – als het weer mag - het land in trekken. Film kijken in je eigen wijk, schoolplein, dorp, buurthuis of verzorgingshuis. De magie van film op het grote witte doek ervaren in je eigen omgeving. Zoals filmvertoning ooit begon, maar dan in onze 21ste eeuw.” Sandra den Hamer, directeur Eye Filmmuseum.

Oordeel vakjury
Eye Filmmuseum organiseert al jaren verschillende evenementen die verdieping geven aan de circa 50.000 filmtitels die het hart van de collectie vormen. Zo geeft Eye een reeks Engelstalige publicaties uit over het werk dat het museum doet, die eveneens het grotere publiek bereiken. Conservator Giovanna Fossati organiseert een jaarlijks goedbezochte, openbare lezingenreeks This is film!. En tijdens het evenement Meet the Archive kan het publiek achter de schermen kijken bij het museum. Vanaf 2020 start de campagne Ontdek de schatkamer van Eye. Billboards door heel Nederland zullen fragmenten laten zien van 10 seconden, afkomstig uit films uit de collectie. De films waar de fragmenten uit komen zijn vervolgens te zien in een online 'schatkamer'. Het museum wil hiermee de collectie tonen aan een breed publiek, maar ook de noodzaak en werkwijze van filmrestauratie onder de aandacht brengen. Er wordt nauw samengewerkt met de educatieafdeling van het museum en actief gebruikgemaakt van de uitgebreide collectie. Het inzichtelijk maken van wat er ‘achter de schermen’ gebeurt, is duidelijk een speerpunt. Eye weet de complexiteit van het beheren van een audiovisuele collectie en alles wat daarbij komt kijken, zoals restauraties en rechtenbeheer, bijzonder goed aan een publiek over te brengen. De jury vindt het museum hierin voorbeeldstellend.

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden 71.024 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn