Amsterdam,
01
februari
2021
|
09:24
Europe/Amsterdam

Kickstart Cultuurfonds doneert € 20 miljoen aan culturele sector in 2021

Loket opent 1 februari voor aanvragen van producenten, muziekpodia, musea en theaters

Samenvatting

Kickstart Cultuurfonds gaat dit jaar bijna € 20 miljoen doneren aan de culturele sector die helaas nog steeds in zwaar weer verkeert. Het doel van dit tijdelijke noodfonds is ondersteuning van de sector bij het coronaproof en live kunnen ontvangen van publiek, zodat iedereen kan blijven genieten van kunst en cultuur. Vanaf 1 februari is het loket weer open voor aanvragen van producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters uit heel Nederland.

Een aanvraag is eenvoudig, bij één loket in te dienen en wordt binnen 4 weken afgehandeld. Het kan onder meer gaan om hygiënemaatregelen, aanpassingen van gebouwen om publiek veilig te ontvangen, het opstarten of aanpassen van coronaproof producties en tegemoetkoming in achterblijvende publiekinkomsten vanwege de anderhalvemetersamenleving. Nieuw dit jaar is dat ook aanvragen kunnen worden ingediend voor corona-gerelateerde communicatie-inspanningen en kosten die producenten en musea maken om hun producties of tentoonstellingen geschikt te maken voor streaming en online aan te bieden aan publiek.

Kickstart Cultuurfonds werd in 2020 opgericht op initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met een grote groep private cultuurfondsen en het ministerie van OCW. Vorig jaar werd door het fonds al € 16 miljoen uitgekeerd.

Steun blijft hard nodig
Nu de maatregelen vanwege het coronavirus verder zijn aangescherpt, blijven de donaties van dit noodfonds hard nodig. Met opnieuw een flexibele organisatie die meebeweegt met de ontwikkelingen, gebruikmaakt van inbreng van alle partners en snel en transparant aanvragen verwerkt en toekenningsbesluiten neemt. De donaties zijn bestemd voor organisaties die geen Rijksoverheidssteun ontvangen en vaak in grote mate afhankelijk zijn van publieksinkomsten.

Naast fysieke en infrastructurele aanpassingen ondersteunt het fonds ook nieuwe voorstellingen, concerten of tijdelijke tentoonstellingen, zodat die coronaproof en rendabel zijn. In het nieuwe culturele seizoen zijn er op deze manier weer voorstellingen te zien en zijn musea en podia goed toegankelijk volgens de nieuwe richtlijnen, zodat live publiek in aanraking blijft komen met kunst en ons culturele erfgoed.

In 2020 € 16 miljoen gedoneerd aan 418 instellingen uit hele land
De 615 aanvragen van vorig jaar resulteerden in 418 toekenningen, variërend van € 1.890,- voor een poppodium in Gouda tot € 300.000,- voor een samenwerking van 34 makers en 17 vlakke vloertheaters. Aanvragen uit het hele land werden gehonoreerd: zo’n 60% van de gedoneerde € 16 miljoen ging naar instellingen in provincies buiten de Randstad en naar projecten met een landelijk bereik. De toekenningen waren heel divers.

Nieuwe aanvragen mogelijk vanaf 1 februari
Vanaf 1 februari hebben aanvragers drie keer een week de tijd om hun aanvragen in te dienen. Op www.kickstartcultuurfonds kunnen aanvragers zien wanneer het loket voor hen geopend is en wat de ruimere voorwaarden, nieuwe indiendata en aanvraagprocedure zijn.

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn