Amsterdam,
01
september
2020
|
15:19
Europe/Amsterdam

Kickstart Cultuurfonds geeft 1 miljoen euro aan 33 theaters

Kickstart Cultuurfonds helpt theaters coronaproof te maken

Samenvatting

Goed nieuws voor 33 theaters! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen - heeft bekendgemaakt ruim 1 miljoen euro aan 33 theaters te doneren. Onder hen zijn Theater Hofpoort Coevorden (24.173 euro), Theater de Naald Naaldwijk (7.773 euro), De Lindenberg Nijmegen (89.715 euro) en De Lawei Drachten (49.170 euro). Theaters konden vanaf 10 augustus een aanvraag indienen om hun gebouwen en zalen coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen theaters in de week van 7 september nog een keer de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.

Een greep uit de theaters die een bijdrage krijgen:

Ruim 24.000 euro voor Theater Hofpoort Coevorden
Theater Hofpoort is het enige professionele theater in Coevorden. Het bevindt zich in een verzamelgebouw waar ook de Gemeente zetelt. Vanwege de coronacrisis heeft de Gemeente de zaal nu in gebruik als raadzaal.

Saskia Kluwen, directeur/programmeur, vertelt: “Als Stichting Cultuurpodium Coevorden zijn wij erg blij met de financiële ondersteuning vanuit het Kickstart Cultuurfonds. Mede dankzij deze bijdrage kunnen we ons theater tijdelijk op een externe, coronaproof locatie voortzetten. Daardoor kunnen wij weer theater gaan aanbieden aan ons publiek.”

Ruim 7.700 euro voor Theater de Naald Naaldwijk
WestlandTheater De Naald is een goed bezochte ontmoetingsplek in de gemeente Westland, die uit elf dorpskernen bestaat. Om de veiligheid in het kader van Corona te waarborgen wil De Naald extra personeel inzetten voor publieksbegeleiding bij de 79 dit najaar geplande voorstellingen en voor reiniging/desinfectie van de publieks- en artiestenruimten, voorafgaand en na afloop van de voorstellingen. Bij testvoorstellingen in juli bleek de inzet van extra personeel goed te werken en tot positieve reacties te leiden.

Ruim 89.700 euro voor De Lindenberg Nijmegen
Cultuurhuis de Lindenberg in Nijmegen heeft drie theaterzalen waar cabaret, jeugdtheater en amateurgezelschapen worden geprogrammeerd. Op dit moment is de maximale bezetting teruggebracht tot 30%. Om de capaciteit weer op te voeren naar 70% worden flexibele logeplaatsen gecreëerd. Het theater geeft de bezoekers de mogelijkheid om zelf de zaal op een verantwoorde manier in te delen door bij binnenkomst draagbare spatschermen mee te nemen die tussen de stoelen geklikt kunnen worden. Daarbij wordt extra personeel ingezet om mensen wegwijs te maken met de schermen en ze naderhand weer te verwijderen en schoon te maken voor volgend gebruik.

“We sprongen een gat in de lucht toen we hoorden dat ons ontwikkelplan wordt ondersteund door Kickstart Cultuurfonds. We kunnen nu direct overgaan tot uitvoering en dat is in deze tijd goud waard. We hopen snel meer veilige capaciteit te creëren in de theaterzalen zodat meer bezoekers genieten van de voorstellingen, en artiesten voor beter bezette zalen kunnen optreden. Als de pilot goed verloopt, delen we dit zo snel mogelijk in de sector met belangstellenden.” Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder Lindenberg Cultuurhuis te Nijmegen.

49.000 euro voor De Lawei Drachten
Schouwburg De Lawei is een van de grotere theaters in het noorden van het land. Het is voor de schouwburg van belang de verschillende publieksstromen naar de drie theaterzalen en filmzaal in goede banen te leiden, conform de gestelde protocollen. Daarom zet het theater - naast een uitgebreide routing met kleuren - een aantal ‘publieksregelaars’ in: professionele acteurs die het publiek op theatrale manier de weg wijzen.

Directeur Stef Avezaat vertelt: ‘Wat ontzettend fijn dat het Kickstart Cultuurfonds ons plan ondersteunt! Daarmee wordt het mogelijk om binnen de 1,5 meter maatregelen op een leuke, theatrale maar vooral ook veilige manier het publiek een onbezorgd avondje uit te laten beleven. Juist nu in deze bizarre tijd waarin kunst en cultuur kunnen verbinden. Daarmee geven we invulling aan ons motto: ‘De Lawei, altijd applaus!’ Zonder steun van het Kickstart Cultuurfonds was dat niet mogelijk geweest. Een applaus voor het Fonds!’

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn