Amsterdam,
18
augustus
2020
|
15:17
Europe/Amsterdam

Kickstart Cultuurfonds geeft 1,6 miljoen euro aan 35 producenten van professionele podiumkunsten

Kickstart Cultuurfonds helpt producenten hun voorstellingen en concerten coronaproof te maken

Samenvatting

Goed nieuws voor 35 producenten! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen - heeft bekendgemaakt ruim 1,6 miljoen euro aan 35 producenten van professionele podiumkunsten te doneren. Onder hen zijn Bos Theaterproducties B.V. in Amsterdam (95.966 euro), Stichting TG Nomen in Breda (10.234 euro) en STENT Producties in Hilversum (93.033 euro). Ook doneerde Kickstart Cultuurfonds 300.000 euro aan een unieke samenwerking van 34 makers/gezelschappen en 17 vlakke vloertheaters, waarvoor De Toneelschuur in Haarlem penvoerder is.

Vanaf 27 juli konden producenten een aanvraag indienen om hun voorstellingen en concerten coronaproof te maken om zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen bereiken. Toekenningen in de categorie ‘musea’ maakt het fonds volgende week bekend.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen producenten van professionele podiumkunsten die nog niet eerder hebben aangevraagd, in de week van 24 augustus en de week van 21 september opnieuw de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.

Een greep uit de aanvragen die een bijdrage krijgen:

300.000 euro voor een unieke samenwerking van 34 makers en 17 vlakke vloertheaters
De donatie maakt het mogelijk dat 34 niet-structureel gesubsidieerde makers en gezelschappen voorstellingen kunnen blijven verzorgen in vlakke vloertheaters door heel Nederland. Het gaat in totaal om 294 voorstellingen van onder meer Saman Amini, The Nineties, Eva Line de Boer, Don’t Hit Mama en Jasper van Luijk/SHIFFT. Dankzij de donatie kunnen de gezelschappen blijven touren, is het voor de theaters financieel mogelijk om de voorstellingen te programmeren en kan het publiek blijven genieten van bijzondere voorstellingen. De donatie is toegekend aan De Toneelschuur in Haarlem, die penvoerder is namens alle betrokkenen.

Jasper van Luijk, één van de betrokken choreografen, vertelt: “'Dankzij de bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen we dit najaar alsnog op tournee, en kunnen wij onze cast en crew een eerlijke beloning bieden.”

Ruim 95.000 euro voor Bos Theaterproducties B.V in Amsterdam
Nu theaters noodgedwongen een lagere zaalbezetting hebben is PandePaniek, de nieuwe voorstelling van DE VERLEIDERS, niet rendabel te maken zonder een aanvullende donatie van Kickstart Cultuurfonds. Door twee keer op een dag te spelen, optimaliseert Bos Theaterproducties het publieksbereik en de publieksinkomsten – binnen de gegeven beperkingen van de anderhalvemeter-samenleving. De voorstelling zal vanaf oktober in theaters door heel het land te zien zijn.

Inge Bos, directeur, vertelt: “Bos Theaterproducties prijst zich gelukkig dat wij mede door de financiële ondersteuning van Kickstart Cultuurfonds weer in staat zijn een grootschalige theaterproductie te produceren. Desondanks is de toekomst van de evenementensector nog steeds onzeker, onder andere door de huidige beperkte zaalcapaciteit.”

Ruim 10.200 euro voor Stichting TG Nomen in Breda
TG Nomen maakt voorstellingen die gespeeld worden in een zogenaamde Stormkamer, een ruimte waarin spelers en publiek zich samen bevinden. De donatie van Kickstart Cultuurfonds maakt het mogelijk de Stormkamer aan te passen en zo ‘coronaproof’ te maken. Door de voorstelling van de kleine naar de middenzaal te verplaatsen, kunnen de geplande voorstellingen toch doorgang vinden met behoud van de beoogde publiekscapaciteit.

Hanna van Mourik Broekman, artistiek leider TG Nomen, vertelt: “De anderhalvemeter-samenleving heeft enorme consequenties voor onze producties. Wij zijn daarom zeer verheugd met de ondersteuning van Kickstart Cultuurfonds. Hiermee kunnen wij onze producties coronaproof en met behoud van kwaliteit bij het publiek brengen. Wij zijn blij het publiek in het nieuwe seizoen met open armen en op gepaste afstand te kunnen verwelkomen.”

Ruim 93.000 euro voor STENT Producties in Hilversum
Giovanni Sturkenboom, Nederlands jongste musicalproducent, moest vanwege Covid-19 drie geplande producties cancellen. Hij produceert nu een vervangende musical, die wel coronaproof kan worden uitgevoerd. De pop/rock-musical Murder Ballad zal in de maanden september t/m december 2020 circa 100 keer in de Nederlandse theaters worden gespeeld. Kickstart Cultuurfonds maakt de productie (oftewel het maakproces) financieel mogelijk, zodat de publieksinkomsten uit de tournee daarna helemaal besteed kunnen worden aan de uitvoeringsperiode en aan de honoraria van de performers en technici.

‘’Het is een ontzettend dankbaar gebaar vanuit Kickstart Cultuurfonds dat wij met onze coronaproof-versie van de Off-Broadway hit ‘Murder Ballad’ gesteund worden in deze bijzonder moeilijke tijden’’ aldus producent Giovanni Sturkenboom namens STENT Producties.

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn