Amsterdam,
26
augustus
2020
|
09:44
Europe/Amsterdam

Kickstart Cultuurfonds geeft 1,7 miljoen euro aan 48 musea

Vier toekenningsrondes achter de rug: al ruim 5 miljoen euro naar 131 culturele instellingen

Goed nieuws voor 48 musea! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen - heeft bekendgemaakt ruim 1,7 miljoen euro aan 48 musea te doneren. Onder hen zijn Stichting Platform Drentse Musea (99.457 euro), Fries Scheepvaart Museum in Sneek (5.725 euro), Stichting Van Gogh & Zundert (20.000 euro) en Singer Laren (100.000 euro). Musea konden vanaf 3 augustus een aanvraag indienen om hun gebouwen en presentaties coronaproof te maken en het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.

In de week van 31 augustus en de week van 28 september krijgen musea - die nog niet eerder een aanvraag deden – opnieuw de kans om een aanvraag in te dienen bij Kickstart Cultuurfonds.

Al ruim 5 miljoen naar 131 culturele instellingen
Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Er zijn nu vier (van in totaal twaalf) toekenningsrondes achter de rug, waarin theaters, concertzalen en poppodia, theaterproducenten en musea een aanvraag konden doen. Al 131 culturele instellingen kregen goed nieuws. Zij ontvangen samen een bedrag van ruim 5 miljoen euro.

Een greep uit de musea die in deze ronde een bijdrage krijgen:

Ruim 99.400 euro voor Stichting Platform Drentse Musea
De toekenning voor Stichting Platform Drentse Musea betreft een bijdrage voor 16 Drentse musea, uiteenlopend van het Klompenmuseum in Eelde tot het Onderduikersmuseum in Nieuwlande. Het Platform deed namens hen een gebundelde aanvraag en coördineert de uitvoering en verantwoording. Veel van de betrokken musea werken alleen of voornamelijk met vrijwilligers.

Iris Bierenbroodspot, coördinator Platform Drentse Musea, vertelt: “De donatie van Kickstart Cultuurfonds maakt 27 aanpassingen/oplossingen mogelijk voor 16 kleine Drentse musea in coronatijd. Denk aan de aanschaf van een modern kassasysteem, maar ook aan het aanpassen van de collectiepresentatie, publieksbegeleiding of het educatieprogramma. Dit maakt een enorm verschil!”

Ruim 5.700 euro voor Fries Scheepvaart Museum
Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek omvat onder andere een Kindermuseum dat een educatief programma biedt voor het primair onderwijs. Voor het museum zijn stylopennen nodig waarmee de touchscreens en knoppen kunnen worden bediend en extra schoonmaak van de vele ‘aanraakpunten’.

Meindert Seffinga, directeur, vertelt: “Zonder de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds had het Kindermuseum nog lange tijd gesloten moeten blijven, maar nu kunnen we weer open! Dat vinden we fantastisch. Deze week nog gaan we de scholen het goede nieuws vertellen en hen informeren dat ze weer welkom zijn!”

20.000 euro voor Stichting Van Gogh & Zundert
Het Vincent Van GoghHuis in Zundert heeft de geplande najaarstentoonstelling van Ruud van Empel door de coronacrisis moeten verplaatsen naar 2021. Kickstart Cultuurfonds ondersteunt een deel van de alternatieve programmering en compenseert een deel van de publieksinkomsten, aangezien die nu lager uitvallen dan normaal gesproken bij dergelijke tentoonstellingen.

Ron Dirven, directeur-conservator, vertelt: “Dankzij deze donatie kunnen we een mooie tentoonstelling samenstellen zodat we onze bezoekers in deze vreemde periode toch een boeiend programma kunnen bieden. Daar zijn we hartstikke blij mee! We vieren dit in het weekend van 5 & 6 september met twee Open Dagen.”

100.000 euro voor Singer Laren: museum en theater
“We zijn enorm blij dat onze deuren weer open staan voor het publiek. Met de bijdrage van Kickstart Cultuurfonds kunnen we onze bezoekers nog beter en slimmer ‘coronaproof’ ontvangen. Naast aanpassingen aan het gebouw, kunnen we met de bijdrage zorgen voor een optimale bezoekersbegeleiding. Zo zorgen we ervoor dat onze bezoekers zich als vanouds thuis voelen in het gastvrije Singer en zonder onnodige afleiding van ons culturele aanbod kunnen genieten. Wij zijn het Kickstart Cultuurfonds zeer dankbaar dat we in deze moeilijke financiële tijd deze investeringen kunnen doen.” Evert van Os, algemeen directeur Singer Laren

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn