Amsterdam,
12
augustus
2020
|
15:13
Europe/Amsterdam

Kickstart Cultuurfonds geeft 367.000 euro aan 13 muziekpodia

Kickstart Cultuurfonds helpt muziekpodia coronaproof te maken

Samenvatting

Goed nieuws voor 13 muziekpodia! Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen - heeft bekendgemaakt ruim 367.000 euro aan 13 muziekpodia te doneren. Onder hen zijn Poppodium 013 in Tilburg (95.188 euro), De Doelen in Rotterdam (100.000 euro) en De Groene Zwaan in De Rijp (5.296 euro). Muziekpodia – waar zowel concertzalen als poppodia onder vallen - konden vanaf 20 juli een aanvraag indienen om hun podium coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen.

De bekendmaking in de categorie ‘muziekpodia’ is de tweede van in totaal twaalf toekenningsrondes. Toekenningen in de categorie ‘theaterproducenten’ maakt het fonds volgende week bekend.

Op www.kickstartcultuurfonds.nl verschijnt elke week een overzicht van de toekenningen. Daar is ook te zien welke categorieën op welk moment een aanvraag kunnen doen. Zo krijgen muziekpodia in de week van 17 augustus en de week van 14 september opnieuw de gelegenheid een aanvraag bij Kickstart Cultuurfonds in te dienen.

Een greep uit de muziekpodia die een bijdrage krijgen:

Ruim 95.000 euro voor Poppodium 013 in Tilburg
Poppodium 013 wil weer op een veilige manier openen voor bezoekers, artiesten en personeel. Daarom past het podium onder andere de looproutes aan en komen er spatschermen. Ook krijgen de zalen extra stoelen en gaat het podium werken met een cash-loos betaalsysteem.

Frens Frijns, directeur-bestuurder, vertelt: “De veiligheid en het plezier van de bezoekers staan bij 013 voorop. Deze crisis brengt roerige tijden mee voor ons podium, waarin we met een klein team en beperkte middelen alsnog de hoge standaard willen bieden die bezoekers van 013 gewend zijn. Met deze bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds kunnen wij ons podium op een verantwoorde en veilige manier openen voor bezoekers, artiesten en personeel. Zo zorgen we ervoor dat we ook in deze moeilijke tijden kunnen blijven doen waar wij goed in zijn: het bieden van een onvergetelijke live ervaring voor onze bezoekers.”

100.000 euro voor De Doelen in Rotterdam
De Doelen, één van de grootste concertzalen in het land, opent in september haar deuren weer met een aangepaste zaalcapaciteit en dito programma. Kickstart Cultuurfonds draagt onder andere bij aan de uitbouw van het podium in de grote zaal. Deze investeringen komen ook ten goede aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat De Doelen als ‘huispodium’ heeft.

Janneke Staarink, directeur De Doelen, vertelt: “De steun van het Kickstart Cultuurfonds is voor De Doelen van grote betekenis, nadat we zeer hard getroffen zijn door corona. Dankzij deze bijdrage kunnen we zowel voor als achter de schermen maatregelen treffen. Van een uitbouw van het podium tot digitale informatievoorziening en extra publieksbegeleiding. We kijken ernaar uit om ons publiek, musici en orkesten op veilige en gastvrije wijze te ontvangen en weer samen te genieten van live muziek in alle genres in een anderhalvemeter-proof setting.”

Ruim 5.200 euro voor De Groene Zwaan in De Rijp
De Groene Zwaan, een klein podium in een voormalige Lutherse kerk, heeft vanwege de anderhalvemeter-samenleving de capaciteit van haar zaal met 70% zien teruglopen naar slechts 34 plaatsen. Het pand is een monument dat niet kan worden aangepast. Daarom organiseert het podium de komende maanden concerten op andere locaties en in de open lucht. Een mobiele licht- en geluidsinstallatie maakt dit mogelijk. Met een relatief bescheiden bedrag helpt Kickstart Cultuurfonds dit podium weer een heel eind op weg.

Peter van Hoogstraten, voorzitter Stichting De Groene Zwaan, vertelt: “De Groene Zwaan is heel blij met de toekenning vanuit het Kickstart Cultuurfonds, waarmee wij een mobiel geluid- en lichtsysteem kunnen aanschaffen. Daarmee kunnen wij het komende jaar rendabel voorstellingen en concerten op locatie (binnen en buiten) organiseren, met inachtneming van de coronarestricties. Zonder dit systeem is dat niet mogelijk. Nu is er weer perspectief en hopen we veel bezoekers mooie middagen en avonden te kunnen aanbieden.”

Over Kickstart Cultuurfonds
Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. Zij werken sinds 2012 samen in het Blockbusterfonds en hebben opnieuw de handen ineen geslagen. Met het nieuw opgerichte - en tijdelijke - Kickstart Cultuurfonds geven zij de culturele sector ondersteuning voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Hiervoor is ruim 16 miljoen euro bijeen gebracht. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn