Amsterdam,
22
oktober
2020
|
10:40
Europe/Amsterdam

Kunstliefhebbers en leken voorzien kunst van commentaar in nieuwe online serie ‘Cultuursnuivers’

"Ik dacht dat het bij de kringloop vandaan kwam, echt waar!"

Samenvatting

Vandaag, donderdag 22 oktober, lanceert de BankGiro Loterij in samenwerking met idtv de eerste aflevering van de nieuwe serie ‘Cultuursnuivers’. In deze online serie komen mensen op een laagdrempelige manier, vanuit huis, met kunst en cultuur in aanraking. Verschillende duo’s worden met een camera gevolgd terwijl zij musea in Nederland bezoeken. De duo’s, zowel fervente kunstliefhebbers als totale leken, voorzien tijdens hun bezoek kunstwerken van - soms pittig en vaak hilarisch - commentaar. De serie geeft hiermee weer hoe mensen kunst kunnen ervaren. Het is subjectief, soms moeilijk te doorgronden, iedereen valt wat anders op en het kan je raken, maar ook totaal niet aanspreken. In elke YouTube-aflevering komt een ander museum aan bod. Een conservator of directeur zorgt voor extra duiding van de kunstwerken.

In de eerste aflevering in een reeks van acht staat Museum Beelden aan Zee in Scheveningen centraal. Dick van Broekhuizen, conservator van het museum: “Beelden aan Zee heeft voor iedereen iets speciaals. Het is onze missie om onze passie voor beeldhouwkunst over te brengen op een zo breed mogelijk publiek. Met de online serie Cultuursnuivers kunnen wij de ervaringen van bezoekers delen met een breed publiek en mensen misschien ook nieuwsgierig maken. Natuurlijk hopen we snel op betere tijden waarin onze bezoekers het museum ook weer volop kunnen bezoeken en ervaren.”

In deze aflevering volgt de kijker het koppel Rem en Nel tijdens hun bezoek aan Beelden aan Zee. Na het zien van de eerste beelden van moderne kunstenaars reageert Rem spontaan: "Ik dacht dat het bij de kringloop vandaan kwam, echt waar!"

Na Museum Beelden aan Zee volgen Drents Museum, Noordbrabants Museum, Tropenmuseum, Van Abbemuseum, Rijksmuseum van Oudheden, Frans Hals Museum en Groninger Museum. De acht afleveringen verschijnen wekelijks op donderdag om 12:00 uur op het #beleefmeer YouTube kanaal -

Extra hulp voor zwaar getroffen culturele sector van BankGiro Loterij
Geert Friebel, Hoofd Marketing & Partnerships BankGiro Loterij: “Wij proberen de zwaar getroffen culturele sector continu, op soms creatieve wijze, zo veel mogelijk extra te helpen, naast de vaste financiele steun. Zo zijn wij samen met een groot aantal private fondsen het Kickstart Cultuurfonds gestart waarmee we gezamenlijk de culturele sector financiele ondersteuning geven voor theaterproducties, tentoonstellingen en concerten in de anderhalvemeter-samenleving. Daarnaast nemen we met de serie“Topstukken”, een cultuurpodcast met Albert Verlinde, de luisteraar mee in bijzondere verhalen die schuilgaan achter de mooiste topstukken van Nederland. En met deze nieuwe serie ‘Cultuursnuivers’ laten we mensen op een laagdrempelige manier, online, kennismaken met kunst.”

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn