Amsterdam,
03
april
2018
|
09:42
Europe/Amsterdam

Maritiem Museum Rotterdam strijdt om € 100.000 voor realisatie museumdroom

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs bekend

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor het Maritiem Museum Rotterdam. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 en maakt nu kans op € 100.000 voor de realisatie van zijn museumdroom. Naast het Maritiem Museum zijn ook GeoFort in Herwijnen en Science Centre Delft genomineerd. Vanaf vandaag tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs vindt voor de elfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van Techniek. Op 18 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2018.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende vijf weken bepaalt het publiek welk museum zich straks ‘Museum van het Jaar’ mag noemen én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van Maritiem Museum Rotterdam: een interactieve werkplaats
Frits Loomeijer, directeur Maritiem Museum Rotterdam: “Onze museumdroom is een interactieve techniekwerkplaats die de oude en nieuwe haven samenbrengt. Hiermee willen wij nieuwe generaties de maritieme ambachten van vroeger en nu laten ontdekken. In onze toekomstige werkplaats zijn smeden, monteurs en timmerlui aan het werk, omringd door nieuwsgierige leerlingen of families die zelf aan de slag gaan. En dat op de historische plek waar de Rotterdamse haven ooit begon.”

Oordeel vakjury
Volgens de jury is het Maritiem Museum het gelukt zich de afgelopen jaren te transformeren van een historisch scheepvaartmuseum in een museum dat midden in de huidige tijd staat. Het museum laat de techniek zien die bepalend is voor de stad, zijn werkgelegenheid, en het gebied waarin het staat. Vooral de offshore presentatie wordt als spectaculair en tegelijkertijd ook heel educatief ervaren. De combinatie van hedendaagse technieken met op aansprekende wijze gepresenteerde historische collecties maken een bezoek aan het museum tot een rijke en leerzame beleving. Het museum weet een zeer divers publiek te trekken en slaagt erin techniek toegankelijk te maken voor jong en oud en voor alle lagen van de bevolking.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Vorig jaar stemden een recordaantal van 80,9 duizend mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn