Amsterdam,
09
november
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

Mauritshuis strijdt om 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2020 bekend

Samenvatting

Het Mauritshuis in Den Haag staat in de startblokken om de strijd om de meeste stemmen van het publiek aan te gaan. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 en maakt kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom. Dat is nu een éxtra welkome bijdrage én een lichtpuntje in deze loodzware tijd voor de culturele sector. Naast het Mauritshuis zijn ook Eye Filmmuseum in Amsterdam en Naturalis Biodiversity Center in Leiden genomineerd.

Categorie 2020: ‘Achter de schermen voor het voetlicht’
Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs staat dit jaar in het teken van de categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’. Welk museum weet op de beste manier zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht te brengen? Woensdag 2 december maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de prijs wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van het Mauritshuis: De Stier van Potter weer in oude glorie hersteld
Martine Gosselink, directeur Mauritshuis: “Onze wereldberoemde collectie kent nog vele geheimen en die willen wij heel graag delen met het publiek. Dit jaar maakten we de resultaten bekend van een internationaal opgezet onderzoek naar het Meisje met de Parel. Nu is onze droom om het enorme schilderij van Paulus Potter, De Stier, in oude glorie te herstellen onder leiding van restaurator Abbie Vandivere. De Stier is één van onze topstukken. Als we de Museumprijs winnen, dan organiseren we een bijzonder project rondom deze all time favorite. De uitgebreide restauratie zal in het openbaar plaatsvinden, waardoor er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. En natuurlijk hopen we dat dit schilderij, waarvoor vele bezoekers speciaal naar het Mauritshuis komen, ook zíjn geheimen zal prijsgeven.”

Oordeel vakjury
Al sinds 2015 laat het Mauritshuis een consistente lijn zien van projecten en tentoonstellingen waarin het thema ‘Achter de schermen, voor het voetlicht’ tot uiting komt. Het museum geeft het verhaal achter de schermen het hoofdpodium, durft zich daarbij kwetsbaar op te stellen en houdt toch altijd inhoudelijk het hoogste niveau. Prijzenswaardige tentoonstellingen waren onder meer het in 2016 geopende ‘Hoogte- en dieptepunten uit het depot’, waarin bezoekers op verschillende objecten uit het depot mochten stemmen. Het winnende werk verwierf tijdelijk een plaats in de vaste opstelling van het museum. Interessant aan deze tentoonstelling was de dialoog met het publiek: de (verplichte) motivatie van de stemmende bezoekers maakte bijvoorbeeld duidelijk dat voor hen vaak de ‘sfeer’ van een schilderij doorslaggevend is. Ook de tentoonstelling ‘Rogier van der Weyden ontsluierd’ uit 2018, waarbij in een op zaal nagebouwd restauratieatelier het werk van de conservator en restaurator centraal stond, was een goed voorbeeld binnen het thema. Ook is het Mauritshuis bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling ‘Facelifts & make-overs’, waarin de restauraties van de afgelopen vijftien jaar in de schijnwerpers staan, die eerder wat minder aandacht hebben gekregen.

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden 71.024 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn