Amsterdam,
16
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Miljoenensteun voor Haarlemse musea en kerk dankzij BankGiro Loterij

Opsteker voor Teylers Museum, Kathedrale Basiliek Sint Bavo en Frans Hals Museum│De Hallen

Groot feest voor vier Haarlemse culturele instellingen. Tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam ontvingen het Teylers Museum, de Kathedrale Basiliek Sint Bavo en het Frans Hals Museum│De Hallen zojuist een schenking van respectievelijk 733.708 euro, 300.000 euro en 215.191 euro. Professor Robbert Dijkgraaf verraste het Teylers Museum namens de BankGiro Loterij met de cheque. Het museum gaat een groot deel van de schenking gebruiken om haar topstuk weer tot leven te brengen: de Grote Elektriseermachine. De Kathedrale Basiliek Sint Bavo gebruikt de schenking om het gebouw publieksvriendelijker te maken.

Marjan Scharloo, directeur Teylers Museum: “Wij zijn de BankGiro Loterij zeer dankbaar. Al sinds 2007 ontvangen wij een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro. Maar dit jaar zijn we verrast met een hele grote extra bijdrage. Dit extra bedrag hebben we aangevraagd bij de loterij om ons topstuk tot leven te brengen: de Grote Elektriseermachine waarin statische elektriciteit kan worden opgewekt. In de late 18e eeuw was het in Europa één van de grote wetenschappelijke attracties. Zelfs Napoleon kwam speciaal naar Haarlem om het instrument in werking te zien. Met deze donatie kunnen we het Lorentz Lab realiseren. Een nieuwe permanente opstelling in het museum waar het roemruchte wetenschapsverleden van Teylers voor ons publiek te beleven is.”

Kathedrale Basiliek Sint Bavo publieksvriendelijk
De Kathedrale Basiliek Sint Bavo krijgt een eenmalige schenking van de BankGiro Loterij. Directeur Wim Eggenkamp: Dit is een geweldige opsteker voor Haarlem! Straks kunnen nog meer mensen genieten van dit prachtige gebouw. Na een ingrijpende restauratie is de Kathedrale Basiliek Sint Bavo klaar voor een nieuwe toekomst. Daarin is ook plaats voor meer en veelzijdiger gebruik door het publiek: concerten, excursies en rondleidingen. Dankzij de 300.000 euro die we nu krijgen van de BankGiro Loterij kunnen we de verwarming, de akoestiek en de verlichting verbeteren zodat het bezoeken van de kerk een nog prettiger beleving wordt”.

Ruim 2 ton voor Frans Hals Museum│De Hallen
Het Frans Hals Museum│De Hallen ontvangt sinds 2008 een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro van de BankGiro Loterij. Dit jaar komt daar 15.191 euro bovenop, dankzij deelnemers die aangeven specifiek voor dit museum mee te doen. Van hun lot gaat maandelijks de helft naar het Frans Hals Museum│De Hallen steunen.

Steun aan culturele sector groeit naar 66,9 miljoen euro
In totaal ontvingen 66 culturele organisaties een schenking van de BankGiro Loterij. Dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers kan de loterij dit jaar een recordbedrag 66,9 miljoen euro schenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is 4,1 miljoen euro meer dan vorig jaar.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn