Amsterdam,
16
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Museum de Bastei ontvangt 300.000 euro van BankGiro Loterij

In totaal schenkt BankGiro Loterij ruim 2 miljoen euro aan cultuursector Gelderland

Feest voor museum de Bastei. Gerard Mangnus, directeur van het Nijmeegse museum, mocht zojuist een cheque van 300.000 euro in ontvangst nemen tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam. Met dit bedrag kan het museum de unieke archeologische fundamenten toegankelijk maken voor haar publiek.

 

Gerard Mangnus, directeur van de Bastei: “Wat een geweldig nieuws dat we ons nieuwe museum hiermee kunnen verrijken. Tijdens de bouw van het museum zijn er unieke archeologische ontdekkingen gedaan. Romeinse muren en delen van een haven, verdedigingstorens uit verschillende middeleeuwse periodes en woningen en stadskastelen uit de 12e tot de 17e eeuw zijn blootgelegd. Deze bodemvondsten worden aan het natuurhistorische verhaal in het museum toegevoegd. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bestemd voor de museale presentatie daarvan.”

Ruim 2 miljoen euro voor cultuursector in Gelderland
In totaal ontvangen zes culturele organisaties in Gelderland dit jaar een bijdrage van de BankGiro Loterij. Een overzicht van de ruim 2 miljoen euro die is verdeeld:

  • De Bastei (Nijmegen): 300.000 euro
  • Kröller-Müller Museum (Otterloo): 43.554 euro*
  • Museum Arnhem (Arnhem): 200.000 euro
  • Afrika Museum (Berg en Dal): 1.756 euro**
  • Nederlands Openluchtmuseum (Arnhem): 708.717 euro
  • Paleis Het Loo (Apeldoorn): 760.443 euro

* Deze bijdrage wordt nog verhoogd, het Kröller-Müller Museum ontvangt ook nog een deel van de 7.094.876 euro die wordt onderverdeeld onder de vier rijksmusea in Nederland (Rijksmuseum, Mauritshuis, Van Gogh Museum en Kröller-Müller Museum.**Deze bijdrage wordt nog verhoogd, het Afrika Museum ontvangt ook nog een deel van de 500.000 euro die het Nationaal Museum van Wereldculturen verdeelt over het Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Tropenmuseum.

Totale steun aan culturele sector groeit naar 66,9 miljoen euro
De schenkingen voor cultuur zijn mogelijk dankzij de ruim 580.000 loterijdeelnemers die met de BankGiro Loterij meespelen. De helft van ieder lot gaat naar cultuur. Deelnemers kunnen ervoor kiezen cultuur breed te steunen of een culturele instelling naar keuze. In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar 66,9 miljoen euro schenken aan 66 musea en andere culturele instellingen door heel Nederland. Dat is 4,1 miljoen euro meer dan vorig jaar. Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn