Amsterdam,
08
april
2019
|
07:30
Europe/Amsterdam

Museum Rotterdam en Stedelijk Museum Schiedam genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019

Strijd om 100.000 euro voor realisatie museumdroom van start

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor Museum Rotterdam en Stedelijk Museum Schiedam. De musea zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 en maken kans op 100.000 euro voor de realisatie van hun museumdroom. Naast Museum Rotterdam en Stedelijk Museum Schiedam is ook het Van Abbemuseum in Eindhoven genomineerd. 

Publiek stemt op meest publieksvriendelijke museum
Tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs vindt voor de twaalfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van het meest publieksvriendelijke museum. Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de prijs wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van Museum Rotterdam: Stadsmakers-lab voor kinderen
Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam: “Onze droom is het ontwikkelen van een Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Droom van Stedelijk Museum Schiedam: een stadsplein als ontmoetingsplek
Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam: “Als wij de Museumprijs winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Oordeel vakjury over Museum Rotterdam
Museum Rotterdam brengt onderwerpen die vaak als stoffige geschiedenis worden gezien met warm enthousiasme voor het voetlicht. De jury waardeert de open pleinopstelling, waar bezoekers hartelijk worden ontvangen. Het spelen met containers maakt de ruimte dynamisch. De selectie van getoonde objecten is tot stand gekomen in samenwerking met de inwoners van Rotterdam. De collectie wordt met zorg gepresenteerd en zet de bezoeker aan het denken. Interactieve elementen zijn niet apart ondergebracht maar geïntegreerd in de opstelling. Dat geldt ook voor het café dat – toegankelijk vanuit het museum én direct vanaf de straat – aanvoelt als integraal onderdeel van het museum. Al met al is zowel de routing binnen het museum als de presentatie van de collectie goed zichtbaar, bereikbaar, fris en voorbeeldstellend.

Oordeel vakjury over Stedelijk Museum Schiedam
Er waait een frisse wind door dit museum, waar een lokaal publiek en kunstliefhebbers uit de rest van het land op afkomen. De jury prijst het lunchbuffet met het concept ‘betaal-wat-je-het-waard-vindt’ en het project Uit het depot: werk in uitvoering in het kader waarvan ongeïdentificeerde objecten uit de collectie voor professionals en een algemeen publiek worden ontsloten. Stukken worden toegankelijk gepresenteerd door de keuze vanuit een persoonlijke invalshoek te bepalen. Opvallend is dat het museum, ondanks het strenge gebouw, vaak op een warme manier contact legt met de gemeenschap – het ontwikkelt zich haast tot de huiskamer van Schiedam. Dit streven naar openheid en inclusie is vernieuwend. Met originele initiatieven als de mogelijkheid om tijdens vakanties planten achter te laten, roept het museum een glimlach op bij bezoekers.

Grootste culturele publieksprijs van Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Vorig jaar stemde een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn