Amsterdam,
27
maart
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Museumdroom wordt werkelijkheid voor één van de drie Design & Mode-musea

Musea strijden om €100.000,- in de BankGiro Loterij Museumprijs 2017

Een spannende tijd voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum in Tilburg. Zij zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Het museum dat de wedstrijd wint ontvangt €100.000,- voor de realisatie van hun museumdroom.​

 

De publieksprijs vindt voor de tiende keer plaats en staat dit jaar in het teken van Design & Mode. Vanaf vandaag tot en met 30 april kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar bestemd voor het museum dat er het best in slaagt zijn eigen collectie design en/of mode voor een breed publiek te presenteren. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Nu is het aan het publiek om te bepalen wie zich een jaar lang ‘Museum van het Jaar’ mag noemen én wiens museumdroom in vervulling gaat.

Droom van Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: tentoonstelling over Jean Cocteau

Timo de Rijk, directeur Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch: “Mochten we winnen, willen we het volledige bedrag gebruiken voor een tentoonstelling over Jean Cocteau in 2018. Ons museum heeft een kleine collectie van de Franse multi-kunstenaar. Jean Cocteau was als surrealistisch schilder en tekenaar actief en onder invloed van zijn goede vriend Pablo Picasso ging hij ook werken met keramiek en sieraden. Vooral dit laatste aspect willen we naar voren halen in de tentoonstelling, die we zonder het prijzengeld niet zouden kunnen realiseren.”

Droom van TextielMuseum Tilburg: TextielLab vernieuwen

Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg: “Als we winnen, gebruiken we het geld om onze toekomstvisie te realiseren: Het museum zijn waar je als bezoeker binnen komt en als maker weg gaat! We hebben de wens het geld te investeren in een weefmachine waarop je als bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan uitwerken: ‘personal fabrication’.”

Droom van Museum Boijmans Van Beuningen: aankoop op gebied van hedendaags design

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Mochten we de € 100.000,- winnen, dan besteden we dit bedrag aan een of meerdere aankopen op het gebied van hedendaags design‎. Het doel wordt nader bepaald als de prijs is gevallen en is geënt op het expositiebeleid van het museum.”

Op donderdag 11 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 bekendgemaakt.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Vorig jaar stemden bijna 80.000 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn