Amsterdam,
09
november
2020
|
11:00
Europe/Amsterdam

Naturalis Biodiversity Center strijdt om 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2020 bekend

Samenvatting

Naturalis Biodiversity Center in Leiden staat in de startblokken om de strijd om de meeste stemmen van het publiek aan te gaan. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2020 en maakt kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom. Dat is nu een éxtra welkome bijdrage én een lichtpuntje in deze loodzware tijd voor de culturele sector. Naast Naturalis Biodiversity Center zijn ook Eye Filmmuseum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag genomineerd.

Categorie 2020: ‘Achter de schermen voor het voetlicht’
Tot en met 30 november kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs staat dit jaar in het teken van de categorie ‘Achter de schermen voor het voetlicht’. Welk museum weet op de beste manier zijn activiteiten achter de schermen voor het voetlicht te brengen? Woensdag 2 december maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2020.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek via www.museumprijs.nl welk museum de prijs wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van Naturalis Biodiversity Center: rijkdom van de natuur behouden
Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center: “Onze droom is een professionele studio te bouwen waarmee we in staat zijn een nog veel breder publiek te bereiken dan we al hebben. Zo kunnen we onze onderzoekers altijd tot in de huiskamer en in het klaslokaal brengen met hun kennis en verhalen die mensen verwonderen en raken. Hiermee kunnen we onze passie voor de natuur overbrengen aan zo veel mogelijk mensen. Als mensen de natuur in hun hart sluiten, zullen ze er ook beter voor zorgen. En dat is nu harder nodig dan ooit!”


Oordeel vakjury
In de zaal LiveScience laat Naturalis zien waar het museum zich mee bezighoudt op het gebied van onderzoek en collectiebeheer. Het museum slaagt er op voortreffelijke wijze in het publiek mee te nemen in het wetenschappelijke instituut dat schuilgaat achter het museum, met ruim 42 miljoen objecten en circa 200 onderzoekers. Zo worden op zaal onder andere vogels geprepareerd, reproducties van dinosaurusskeletten met een 3D-printer geprint en vlinders gedigitaliseerd. In de zaal LiveScience, direct aan de straat, komen onderzoekers uit de laboratoria om het publiek een inkijk te bieden in hun dagelijkse werk. De ruimte is voor iedereen toegankelijk, er is geen toegangskaartje voor de rest van het museum nodig (buiten coronatijd om). In de showkasten is veel collectie te zien: van stier Herman tot duizenden lieveheersbeestjes, opgezette eenden, hermelijnen, vossen, een maanvis, varken, pelikaan, struisvogel en hond. Bezoekers kunnen ook helpen bij wetenschappelijk onderzoek door bijvoorbeeld mee te doen aan de bijentelling of paardenbloemzaadjes te meten. De jury prijst de manier waarop onderzoekers en vrijwilligers het publiek openlijk en vanuit hun eigen enthousiasme voor hun vak te woord staan.

Grootste publieksprijs voor musea in Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste publieksprijs voor musea in Nederland. Vorig jaar stemden 71.024 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Stedelijk Museum Schiedam (2019), Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).


Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden, te belonen en hen bekend te maken bij een breed publiek. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn