Amsterdam,
21
april
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nek-aan-nekrace tussen genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs

Welk museum wint € 100.000 en wordt ‘Museum van het Jaar 2017'?

De stemperiode voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 is in volle gang. Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch en het TextielMuseum in Tilburg strijden sinds 27 maart om de titel ‘Museum van het Jaar 2017’. Met nog ruim een week op de teller blijkt het een ware nek-aan-nekrace te zijn tussen twee musea. De winnaar ontvangt € 100.000 voor de realisatie van zijn museumdroom. De publieksprijs wordt voor de tiende keer uitgereikt en staat dit jaar in het teken van Design & Mode. Tot en met zondag 30 april kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl.

Het blijft een spannende strijd tussen de drie genomineerde musea. Tussen de nummer 1 en de nummer 2 zit nog geen 1.300 stemmen verschil. Welke twee van de drie genomineerde musea elkaar op de hielen zitten, blijft nog geheim. Maar dat de musea alles op alles zetten om in de laatste week zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, is een feit.

Originele wervingscampagnes

Om zoveel mogelijk stemmen te werven zijn de genomineerde musea een eigen wervingscampagne gestart. Zo is Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch een ware verkiezingscampagne begonnen met de leus ‘Design is een keuze’. Door de hele stad duiken posters en borden met slogans op en kunnen Bosschenaren stemmen in geïmproviseerde stemhokjes. De posters van de campagne zijn zelfs gesignaleerd voor het Designmuseum Londen en op de designbeurs in Milaan.Museum Boijmans Van Beuningen heeft momenteel de tentoonstelling ‘Gek van surrealisme’. Hier komen dagelijks zo’n 1.500 bezoekers. Bij binnenkomst krijgt iedereen een stemkaart en verspreid door het museum zijn stempunten waar men direct kan stemmen. Rotterdamse organisaties zoals het Rotterdam Philharmonisch orkest en vervoersbedrijf RET roepen hun achterban op om te stemmen.Het TextielMuseum in Tilburg laat van zich horen via online en lokale media, verenigingen en flyers in de stad. Ook roept het museum alle aan het TextielLab van het museum verbonden designers op om de nominatie kenbaar te maken via social media. Er werd ook volop campagne gevoerd tijdens de Designweek in Milaan. En het bezoek van Koning Willem-Alexander aan Tilburg op 27 april ligt nog in het verschiet.Op donderdag 11 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017 bekendgemaakt.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Vorig jaar stemden bijna 80.000 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013).De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea te belonen die zich weten te onderscheiden en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. 

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn