Amsterdam,
05
februari
2020
|
17:21
Europe/Amsterdam

Overijsselse musea ontvangen ruim 1,3 miljoen euro van BankGiro Loterij

Ruim 4 ton voor OYFO Kunst en Techniek

Bijzonder nieuws voor drie Overijsselse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Vaste partners Museum de Fundatie en De Museumfabriek krijgen respectievelijk een bedrag van ruim 700.000 euro en 215.000 euro. Hengeloos ‘OYFO Kunst en Techniek’ ontvangt een eenmalige bijdrage van 418.000 euro om de inrichting van het museum op de nieuwe locatie te realiseren. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij ontvangt de culturele sector in Nederland dit jaar 84,3 miljoen euro, een recordbedrag.

Wat voorheen het Techniekmuseum HEIM was, wordt in 2020 op een nieuwe locatie heropend als een technisch-wetenschappelijk museum met oog voor de toekomst: OYFO Kunst en Techniek. Omdat het museum is gefuseerd met de lokale muziekschool en het centrum voor kunsteducatie, wordt er geëxperimenteerd met cross-overs tussen kunst en techniek. Het museum vertelt op speelse en toegankelijke wijze het verhaal van het monumentale Hazemeijer-complex, waarin het museum zich eind 2020 zal vestigen. De bezoeker leert er over de industriële revolutie, maakt kennis met industriestad Hengelo en komt alles te weten over technologische ontwikkelingen. Vorige week ontving directeur Lous Kerkhof al een cheque van 418.000 euro uit handen van BankGiro Loterij-ambassadeur Robert ten Brink.

Culturele partners in Overijssel
Naast de eenmalige schenking aan OYFO Kunst en Techniek ontvangen nog twee Overijsselse musea een cheque. Museum de Fundatie ontvangt 701.864 euro. Dit bedrag bestaat uit een jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro én een bedrag van 401.864 euro. Dit laatste bedrag hebben liefhebbers van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekocht lot kozen zij er specifiek voor Museum de Fundatie te steunen. De Museumfabriek mag rekenen op 215.586 euro, waarvan de vaste bijdrage 200.000 euro bedraagt en 15.586 euro door deelnemers is gekozen.

Recordbedrag naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt onder 77 culturele organisaties in heel Nederland verdeeld. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn