Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:13
Europe/Amsterdam

Recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar Nederlandse cultuursector

Loterijspelers maken grootse financiële injectie voor Nationaal Holocaust Museum mogelijk

Tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij, op 5 februari 2020, is dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij een bedrag van ruim 84,3 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties, een recordbedrag. Het in 2022 officieel te openen Nationaal Holocaust Museum ontvangt de grootste financiële injectie van 1,5 miljoen euro. Dit bedrag maakt de overkapping van het schoolplein, het hart van het museum, mogelijk. Ook Paleis Het Loo werd verrast met een bijdrage van 1,2 miljoen euro voor een permanente tentoonstelling over de bewoners van Oranje van het Paleis door de eeuwen heen. Verder ontvangt onder meer Stedelijk Museum Schiedam een eenmalige bijdrage, van 400.000 euro. Wereld van Windmolens krijgt 500.000 euro voor de inrichting van een nieuw museum.

Grootste bedrag naar Nationaal Holocaust Museum
De deuren van Het Nationaal Holocaust Museum zullen openen op twee historische locaties: de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Vele honderden kinderen werden via de kweekschool door verzetsmensen in veiligheid gebracht en ontsnapten zo aan de bezetter. Beide gebouwen worden gerenoveerd en zullen samen het Nationaal Holocaust Museum vormen. Op deze bijzondere en beladen plek zorgt het museum dat de herinnering aan het verleden niet verloren gaat. De BankGiro Loterij draagt met een schenking van 1,5 miljoen euro bij aan de totstandkoming van dit unieke project.

Paleis Het Loo
In 2021 wordt Paleis Het Loo heropend na een intensieve verbouwing. Nederland heeft daarmee een compleet nieuw museum over het Koningshuis en verwacht te groeien naar 500.000 bezoekers in het openingsjaar. Onder het voorplein, de Bassecourt, is een uitbreiding gerealiseerd van 5.000 m2 voor nieuwe ontvangst- en tentoonstellingsruimten. De bijdrage van 1,2 miljoen euro is bestemd voor een nieuwe permanente tentoonstelling: Het geheim van Oranje, over de relatie van het huis van Oranje met Nederland van de 16e eeuw tot nu.

Stedelijk Museum Schiedam
Dit museum is voorbeeldstellend op het gebied van inclusiviteit en het verlagen van drempels. Het trekt met toegankelijke tentoonstellingen over kunst- en stadsgeschiedenis meer dan 65.000 bezoekers per jaar. Aangemoedigd door de BankGiro Loterij Museumprijs in 2019 wil men een volgende stap zetten: uitbreiding van het museum in de ernaast gelegen voormalige bioscoop en een herinrichting van het museumplein. In het souterrain komt een lang gekoesterde droom: een diorama vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe de wereldgeschiedenis Schiedam heeft gevormd. Deze bijdrage van de loterij zorgt ervoor dat deze droom in vervulling gaat. 

Wereld van Windmolens
Bijna 100 jaar na de oprichting van Vereniging De Zaansche Molen, dient zich de unieke kans aan om een molenmuseum op de Zaanse Schans te realiseren. Het nieuwe molenmuseum, Wereld van Windmolens, vervangt het oude museum dat slecht toegankelijk is voor het grote aantal bezoekers van de Zaanse Schans. Met een schenking van 500.000 euro draagt de BankGiro Loterij bij aan de totstandkoming van het nieuwe museum.

Dankzij de recordopbrengst kon de BankGiro Loterij negentien culturele instellingen verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie. In totaal is er sinds 1998 dankzij de 700.000 deelnemers van de BankGiro Loterij ruim 1 miljard euro uitgekeerd aan partners!

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn