Amsterdam,
10
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Rijksmuseum van Oudheden verrast met cheque van 522.000 euro

Droom van museumdirecteur Wim Weijland komt uit

Gisteren bracht Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, een werkbezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden. Tijdens dit bezoek werd museumdirecteur Wim Weijland, compleet verrast door Albert Verlinde (zie video). Als ambassadeur van de BankGiro Loterij stond hij met een cheque van 522.000 euro op de stoep van het museum in Leiden. Met deze schenking kan het museum de entreezaal en de wereldberoemde Egyptische Tempel uit Taffeh omtoveren tot een multifunctioneel podium voor tal van activiteiten.

Wim Weijland, directeur Rijksmuseum van Oudheden: “Dit is een droom die uitkomt! In 2018 bestaan wij tweehonderd jaar. Dat vieren we groots met drie jubileumtentoonstellingen en -geheel toepasselijk- met tweehonderd avondopenstellingen. Die avondopenstellingen en activiteiten vinden plaats in de entreezaal. Met deze schenking van de BankGiro Loterij kunnen we meer eenheid tussen de zaal en de tempel creëren, waardoor er een multifunctioneel podium ontstaat voor alle activiteiten. Zo kunnen we onze bezoekers een spectaculaire beleving geven!”.

Alexander Pechtold, fractievoorzitter D66: "Als kunsthistoricus en oud-wethouder cultuur in Leiden ben ik trots op deze extra ondersteuning voor dit prachtige museum. Zeer verdiend."

Museumgeschiedenis nog nooit zo mooi in beeld gebracht
In de centrale entreezaal staat de indrukwekkende Isis-tempel uit het Egyptische Taffeh. De tempel was een gift van de Egyptische president Nasser in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Dankzij de schenking van de BankGiro Loterij krijgt de entreezaal een dynamische led-(sfeer)verlichting. Deze verlichting is op elk moment aan de verschillende functies van de ruimte af te stemmen: een doordeweekse museumdag, een concertavond of een debat. Ook de akoestiek en de geluidsinstallatie worden geoptimaliseerd. Lichtprojecties op de tempel gaan de tweehonderd jaar oude museumgeschiedenis en de geschiedenis van de tempel verbeelden, versterkt door een verhaal en begeleidende muziek.

Recordbedrag voor musea en culturele instellingen
De schenking voor de entreezaal komt bovenop de 200.000 euro die het Rijksmuseum van Oudheden als vaste culturele partner van de BankGiro Loterij in 2017 ontvangt. Deze extra schenking is bekendgemaakt in aanloop naar het jaarlijkse Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij dat op 16 februari plaatsvindt. Dankzij de loterijdeelnemers is er dit jaar een record miljoenenbedrag te verdelen. Van ieder lot dat zij kopen, gaat de helft naar musea en andere culturele instellingen in Nederland.

Donderdag 16 februari onthult de BankGiro Loterij in de Beurs van Berlage wat het totaalbedrag is dat zij in 2017 kan schenken aan musea en culturele instellingen en hoe dit bedrag wordt verdeeld. Ook verrast de loterij andere culturele instellingen met een schenking voor een bijzonder project.

Het Goed Geld Gala is donderdag 16 februari vanaf 16.00 uur via een live videostream te volgen op de website van de BankGiro Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn