Amsterdam,
12
februari
2019
|
18:59
Europe/Amsterdam

Ruim 1,3 miljoen euro voor Zeeuwse musea

750.000 euro voor hét nieuwe cultuurpodium in Veere

Feest voor drie Zeeuwse culturele instellingen. De Grote Kerk in Veere, Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen en het Zeeuws Museum in Middelburg ontvangen alle drie een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Een bijzondere bijdrage van 750.000 euro is voor de Grote Kerk in Veere. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.  

In het bijzonder is er dit jaar aandacht voor het beleven en vieren van cultuur. Zo krijgt De Grote Kerk in Veere een eenmalige schenking van 750.000 euro voor het realiseren van een droom: het creëren van hét nieuwe cultuurpodium en festivalhuis voor Zeeland. Dankzij de bijdrage van de loterij dient de open kerk straks als ontmoetingsplek voor beeldende kunst, dans, theater, film, fotografie en muziek en kunnen de 1,5 miljoen dagjesmensen per jaar de geschiedenis van kerk, stad en regio beleven. Vorige week ontving Onno Bakker, directeur van het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen al een cheque van 400.000 euro uit handen van BankGiro Loterij-ambassadeur Leontine Borsato. Dankzij deze bijdrage kan het museum de presentatie over onder meer de Gouden Eeuw en Michiel de Ruyter vernieuwen. 

Vaste bijdrage voor Zeeuws Museum

Naast de bijzondere schenkingen aan de Grote Kerk in Veere en het Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen ontvangt ook vaste partner het Zeeuws Museum in Middelburg een bijdrage. Het museum kan rekenen op 201.418 euro. 

Grootste financiële injectie voor culturele sector 

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn