Amsterdam,
12
februari
2019
|
17:31
Europe/Amsterdam

Ruim 1,4 miljoen euro voor Overijsselse musea

250.000 euro voor Fundatie Summerstage

Feest voor twee Overijsselse culturele instellingen. Museum de Fundatie in Zwolle en de Museumfabriek in Enschede ontvangen allebei een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Museum de Fundatie ontvangt een extra bijdrage van 250.000 euro voor het organiseren van concerten in de tuin van Kasteel Het Nijenhuis in Heino. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.   

Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De kasteeltuin is het gedroomde decor voor een reeks zomerconcerten, georganiseerd door Museum de Fundatie. De line-up bestaat steeds uit acts die de verbinding zoeken met de collectie of een tentoonstelling. Zo versterken de componenten elkaar en levert de combinatie historie, kunst en muziek een unieke totaalbelevenis op. Eerder deze week ontving directeur Ralph Keuning al uit handen van BankGiro Loterij-ambassadeur Ilse DeLange de cheque van 250.000 euro. 

Culturele partners in Overijssel

Naast de bijzondere schenking aan Museum de Fundatie ontvangt het museum ook nog eens 664.891 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro én een bedrag van 364.891 euro. Dit laatste bedrag hebben fans van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekochte lot kozen zij er specifiek voor Museum de Fundatie te steunen. De Museumfabriek in Enschede mag rekenen op 225.657 euro, waarvan de vaste bijdrage 200.000 euro bedraagt. 

Grootste financiële injectie voor culturele sector 

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn