Amsterdam,
12
februari
2019
|
17:33
Europe/Amsterdam

Ruim 2,5 miljoen euro voor Utrechtse musea

1 miljoen euro voor uitbreiding nijntje museum

Feest voor vier Utrechtse culturele instellingen. Zij ontvangen allemaal een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Vaste partner het Centraal Museum in Utrecht ontvangt een extra bijdrage van 1 miljoen euro voor uitbreiding van het populaire nijntje museum. Daarnaast krijgen Het Spoorwegmuseum, Museum Speelklok en Museum Catharijneconvent een schenking. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.  

In aanloop naar het Goed Geld Gala ontving Bart Rutten, directeur van het Centraal Museum in Utrecht, al een cheque van 1 miljoen euro uit handen van BankGiro Loterij-ambassadeur Leontine Borsato. Dankzij deze bijdrage kan het museum jaarlijks 30.000 extra bezoekers verwelkomen. Zo wordt het nijntje museum, in een groter jasje, een volwassen museum voor de allerkleinsten.

Culturele partners in Utrecht 

Naast de bijzondere schenking aan het Centraal Museum ontvangt het museum ook nog eens 328.843 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro én een bedrag van 28.843 euro. Dit laatste bedrag hebben fans van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekochte lot kozen zij er specifiek voor het Centraal Museum te steunen.

Het Spoorwegmuseum kan rekenen op 603.912 euro, Museum Speelklok ontvangt 260.953 euro en Museum Catharijneconvent krijgt 329.283 euro. 

Grootste financiële injectie voor culturele sector 

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn