Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:20
Europe/Amsterdam

Ruim 5,8 miljoen euro van BankGiro Loterij voor Gelderse musea

Paleis Het Loo, Nederlands Openluchtmuseum én Lalique Museum ontvangen miljoenen samen

Groot feest voor vijf Gelderse musea! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 77 culturele organisaties in heel Nederland. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Paleis Het Loo ontvangt een extra bijdrage van maar liefst 1,2 miljoen euro voor de tentoonstelling ‘Het Geheim van Oranje’ in het volledig gerenoveerde museum. Het Nederlands Openluchtmuseum ontvangt naast de vaste bijdrage, een cheque van 750.000 euro voor ‘MakersLab’, waar traditionele ambachten levend en volop in ontwikkeling blijven.

Het Lalique Museum in Doesburg ontvangt een eenmalige bijdrage van 500.000 euro voor de inrichting van de nieuwe museumlocatie. Met de verhuizing naar de Commanderij in het historische hart van Doesburg ontstaat het grootste Lalique museum ter wereld. Het Lalique Museum opende in 2011 al haar deuren. Door stijgende bezoekersaantallen is verhuizing naar een ruimere locatie noodzakelijk. Deze is gevonden in de Commanderij, een riddergebouw uit 1286 in het centrum van Doesburg. In de nieuwe locatie is het museum straks in staat om haar collectie en bruiklenen van meer dan 10.000 glasobjecten, juwelen, persoonlijke bezittingen en correspondentie van René Lalique en tijdgenoten aan het publiek te tonen.

De overige gelukkige vier Gelderse musea zijn vaste cultureel partner van de BankGiro Loterij en ontvangen jaarlijks een bijdrage. Paleis Het Loo (Apeldoorn) ontvangt naast de extra schenking van 1,2 miljoen euro een bedrag van 956.522 euro en het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem ontvangt naast de schenking voor het ‘MakersLab’ een bijdrage van 910.279 euro. Het Kröller-Müller Museum ontvangt een totaalbedrag van ruim 1 miljoen euro en Museum Arnhem kan rekenen op een bijdrage van 200.000 euro.

Recordbedrag naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt verdeeld onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het bedrag bereikt dit jaar recordhoogte en is precies 5 miljoen euro hoger dan vorig jaar. Schenkingen De BankGiro Loterij werft fondsen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn