Amsterdam,
12
februari
2019
|
18:08
Europe/Amsterdam

Ruim 750.000 euro voor Limburgse musea

Bonnefantenmuseum krijgt schenking voor maandelijkse avondopenstelling

Feest voor twee Limburgse culturele instellingen. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht en SCHUNCK in Heerlen ontvangen allebei een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Het Bonnefantenmuseum ontvangt een extra bijdrage van 250.000 euro voor het organiseren van maandelijkse avondopenstellingen. In aanloop naar het Goed Geld Gala werd SCHUNCK in Heerlen al verrast met een eenmalige schenking van 250.000 euro, zodat de collectie moderne en hedendaagse schilderkunst van Limburg niet alleen binnen in het gebouw, maar ook van buitenaf te bewonderen is. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.  

In 2020 bestaat het iconische gebouw van het Bonnefantenmuseum, ontworpen door architect Aldo Rossi, 25 jaar. Bovendien is dan in het museum een bijzonder kunstproject gepland dat zich richt op koren. Dit vormt de aanleiding voor het Bonnefantenmuseum om maandelijkse avondopenstellingen te organiseren. De eerste doelgroepen die het museum gaat aanspreken zijn diverse koren, van Gregoriaanse kerkzangkoren tot soulful gospel choirs. Tijdens de avonden zullen deze koren zich laten inspireren door de beeldende kunst in het museum. Dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij kan het Bonnefantenmuseum deze bijzondere avondopenstellingen organiseren.

Naast de bijzondere schenking ontvangt het museum ook nog eens 252.583 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro én een bedrag van 52.583 euro. Dit laatste bedrag hebben fans van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekochte lot kozen zij er specifiek voor het Bonnefantenmuseum te steunen.

Grootste financiële injectie voor culturele sector 

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn