Amsterdam,
12
februari
2019
|
17:27
Europe/Amsterdam

Ruim half miljoen euro voor Friese musea

Recordbedrag van 79,4 miljoen euro voor culturele sector

Feest voor twee Friese culturele instellingen. Museum Martena in Franeker en het Fries Museum in Leeuwarden ontvangen allebei een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de loterij voor cultuur in Nederland dinsdag 12 februari bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. In aanloop naar het Goed Geld Gala werd Museum Martena al verrast met een eenmalige schenking van 200.000 euro voor de herinrichting van het museum over de (acedemie-)geschiedenis van de stad. Het Fries Museum in Leeuwarden ontvangt ruim 322.000 euro. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij.  

Het Fries museum ontvangt een jaarlijkse bijdrage van 200.000 euro omdat zij een vaste culturele partner is van de BankGiro Loterij. Dit jaar komt hier 122.647 euro bij, omdat fans van het museum dit bedrag het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar hebben gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekochte lot kozen zij er specifiek voor het Fries Museum te steunen.  

Grootste financiële injectie voor culturele sector 

In totaal kan de BankGiro Loterij dankzij haar deelnemers ruim 79,4 miljoen euro verdelen onder 77 culturele organisaties door heel Nederland. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. Schenkingen van de BankGiro Loterij zijn bedoeld om cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor publiek.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn