Amsterdam,
11
mei
2017
|
17:03
Europe/Amsterdam

TextielMuseum Tilburg is 'Museum van het Jaar 2017' en wint € 100.000,-

Na een bloedstollende stemperiode is het TextielMuseum Tilburg als winnaar uit de bus gekomen van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Het museum werd zojuist verrast met de prijs. In totaal is er 80.930 keer gestemd op de drie musea.

TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen en liet daarmee Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch achter zich. Door het winnen van de prijs krijgt het TextielMuseum de titel ‘Museum van het Jaar 2017’ én een bedrag van € 100.000,-. Hiermee kan zij haar museumdroom realiseren: de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen uitwerken.

Vanmiddag verrasten Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij) en Siebe Weide (directeur Museumvereniging) het TextielMuseum Tilburg met de cheque en een plaquette voor in het museum.

"Een publieksvriendelijke weefmachine"

Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg, kan zijn geluk niet op: “We zijn ontzettend trots dat we onszelf vanaf nu ‘Museum van het Jaar 2017’ mogen noemen en we onze museumdroom kunnen realiseren. De mooiste ervaring van de afgelopen weken is dat ik heb kunnen zien dat iedereen in het museum zich vol overgave heeft ingezet om deze prijs te winnen. We gebruiken het gewonnen bedrag om de bezoeker een totaalbeleving te bieden en onze twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar te verbinden: we willen een nieuwe publieksvriendelijke weefmachine aanschaffen, zodat de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan maken. Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker!”

Nog nooit eerder kreeg een museum zoveel stemmen

In deze tiende editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 80.930 stemmen uitgebracht. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen (39,7%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kregen respectievelijk 28.008 (34,6%) en 20.807 (25,7%) van de stemmen. TextielMuseum Tilburg stond de gehele stemperiode aan kop. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum nog een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van Koningin Máxima al in het museum.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. De uitreiking vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Dit jaar was de categorie Design & Mode. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013).

De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea te belonen die zich weten te onderscheiden en om een breed publiek bij deze musea te betrekken.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn