Amsterdam,
17
mei
2019
|
18:07
Europe/Amsterdam

Van Abbemuseum eindigt op tweede plaats na strijd om BankGiro Loterij Museumprijs 2019

100.000 euro voor museumdroom gaat naar Stedelijk Museum Schiedam

De BankGiro Loterij Museumprijs 2019 is gewonnen door Stedelijk Museum Schiedam. Met 39% van de stemmen sleepte het museum de prijs in de wacht, die dit jaar in het teken stond van het ‘Meest Publieksvriendelijke Museum’. Het Van Abbemuseum in Eindhoven was samen met Museum Rotterdam ook één van de kanshebbers. Zij eindigden met respectievelijk 31% en 30% van de stemmen op een tweede en derde plaats.

Anastasia van Gennip, directeur van het Van Abbemuseum: “We blikken terug op een fantastische periode. Om genomineerd te worden als meest publieksvriendelijke museum van Nederland was een geweldig compliment. De vakjury noemde het Van Abbe ‘een aanjager van vernieuwing op een groot aantal vlakken, waaronder inclusiviteit, publieksbenadering en participatie”. We hebben dan ook genoten van de campagneperiode waarin we dit van de daken mochten schreeuwen. Naast iedereen die op het Van Abbe heeft gestemd wil ik graag alle medewerkers, vrijwilligers, relaties en fans bedanken die zich tomeloos hebben ingezet voor de campagne en het museum.”

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. In totaal werden er dit jaar ruim 75.000 stemmen uitgebracht. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn