Amsterdam,
08
april
2019
|
07:30
Europe/Amsterdam

Van Abbemuseum strijdt om 100.000 euro voor realisatie museumdroom

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor het Van Abbemuseum in Eindhoven. Het museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019 en maakt kans op 100.000 euro voor de realisatie van zijn museumdroom. Naast het Van Abbemuseum zijn ook Museum Rotterdam en Stedelijk Museum Schiedam genomineerd.

Publiek stemt op meest publieksvriendelijke museum
Tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. De publieksprijs vindt voor de twaalfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van het meest publieksvriendelijke museum. Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste publieksstemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de prijs wint én welke museumdroom in vervulling gaat:

Droom van het Van Abbemuseum in Eindhoven: een plek waar iedereen zich thuis voelt
Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum: “Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. Met 100.000 euro kunnen we de impact van het project de Werksalon vergroten. Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het Van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Oordeel vakjury
Het Van Abbemuseum is een aanjager van vernieuwing op een groot aantal vlakken, waaronder inclusiviteit, publieksbenadering en participatie. Daartoe worden programma’s ontwikkeld die verder reiken dan het museum zelf: doelbewust deelt men de verworven know how op genereuze wijze met andere musea en museumprofessionals. Het museum stelt lastige kwesties aan de kaak en probeert op indrukwekkende wijze naar oplossingen te zoeken. De activiteiten in dit verband komen onmiskenbaar voort uit politiek engagement. De jury prijst ten slotte dat de collectie in dit museum zonder meer centraal staat en dat veel partijen worden betrokken bij de presentatie daarvan.

Grootste culturele publieksprijs van Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Vorig jaar stemde een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij en Museumvereniging
De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie is te vinden op www.museumprijs.nl.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn