Amsterdam,
20
februari
2018
|
18:44
Europe/Amsterdam

Zuid-Hollandse musea ontvangen megabedrag van BankGiro Loterij

Ruim 5,4 miljoen euro van dé cultuurloterij voor musea in Zuid-Holland

Een enorme financiële injectie voor cultuur in Zuid-Holland: De Kunsthal, Museum Boijmans Van Beuningen, het Maritiem Museum, Beelden aan Zee, Naturalis, het Rijksmuseum van Volkenkunde, het Mauritshuis, het Gemeentemuseum Den Haag en het Rijksmuseum van Oudheden. Allemaal ontvingen ze een groot geldbedrag, dinsdag op het BankGiro Loterij Goed Geld Gala, waar de opbrengstverdeling van de Loterij bekend werd gemaakt. Vorige week werd het Maritiem Museum al verrast met het nieuws dat zij vaste partner worden van de loterij. Zij ontvangen de komende vijf jaar jaarlijks 200.000 euro.

 

Struinen door de collectie van Boijmans
Een nieuw icoon voor Rotterdam: Depot Boijmans van Beuningen. Het museum krijgt een grote bijdrage van maar liefst 1,5 miljoen euro voor het prestigieuze project. Het wordt het eerste depotgebouw ter wereld waar de kunstverzameling van het museum voor het publiek toegankelijk is. Essentieel daarbij is het centrale trappenhuis, dat direct zicht op de collectie in opslag geeft. De bijdrage van de BankGiro Loterij is bedoeld voor de realisatie van dit trappenhuis. Het gebouw is al in aanbouw en zal eind 2019 open gaan.

Een nieuw Rotterdams zomerfestival
De extra bijdrage voor de Kunsthal wordt besteed aan een nieuw zomerfestival. Kunsthal LIVE! moet hét nieuwe zomerfestival worden in Rotterdam met drie jaar lang zes edities per jaar. Het festival zal op het plein tussen de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, grenzend aan de tuinen van het Museumpark worden georganiseerd. Op het plein voor de Kunsthal komt een overdekt podium voor live optredens. Elke editie nodigt de Kunsthal een gast-programmeur uit voor een spannende en gevarieerde line-up van bekende artiesten.

Bijdrage aan culturele sector groeit met 8 miljoen meer naar 74,8 miljoen euro
In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar dankzij haar deelnemers ruim 74,8 miljoen euro schenken aan 78 musea en andere culturele instellingen in heel Nederland. Dat is bijna 8 miljoen euro meer dan vorig jaar. Deze bijdrage, bijeengebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij, gaat direct naar het behoud van cultuur en cultureel erfgoed in Nederland.

Een overzicht van alle schenkingen is terug te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn