Amsterdam,
05
februari
2020
|
19:41
Europe/Amsterdam

Zuid-Hollandse musea ontvangen ruim 6,9 miljoen euro van BankGiro Loterij

400.000 euro voor vernieuwend diorama in Stedelijk Museum Schiedam

Groot feest voor elf musea in Zuid-Holland! Zij ontvangen ieder een schenking van de BankGiro Loterij. Dat maakte de cultuurloterij van Nederland vandaag bekend tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala. Stedelijk Museum Schiedam kan met een eenmalige bijdrage van 400.000 euro de inrichting van het diorama vernieuwen om zo de geschiedenis van Schiedam op originele wijze te presenteren. Ook het Nederlands Fotomuseum ontvangt een bijzondere bijdrage van maar liefst 500.000 euro

Verleidelijke presentatie geschiedenis Schiedam
Museum Schiedam is gestart met een renovatie om het publieksvriendelijke museum nóg toegankelijker te maken. Daarbij is ook het diorama van Schiedam aan vernieuwing toe. Met de bijdrage van 400.000 euro kan het museum met een moderne interpretatie van het ouderwets diorama de geschiedenis en de verhalen van Schiedam op een originele en verleidelijke manier presenteren.

Bijzondere eregalerij Fotomuseum
Het Nederlands Fotomuseum werd ook extra verrast. Als vaste partner van de BankGiro Loterij ontvangt het museum bijna 280.000 euro. Daarnaast krijgt het museum een extra schenking van 500.000 euro. Met deze bijdrage realiseert het museum de ‘Eregalerij van de Nationale Fotografie’ waar bezoekers gratis de topstukken van de Nederlandse fotografie kunnen bekijken.

Culturele partners in Zuid-Holland 
De overige gelukkige Zuid-Hollandse musea zijn cultureel partner van de BankGiro Loterij en ontvangen jaarlijks een vaste bijdrage. Naast deze vaste bijdrage kunnen de musea ook rekenen op een extra bijdrage die hun fans via de BankGiro Loterij bij elkaar hebben gespeeld. Met de helft van ieder door hen gekocht lot kozen zij er specifiek voor om een bepaald museum te steunen. Het gaat hier om Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Kunstmuseum Den Haag, Kunsthal Rotterdam, Museum Beelden aan Zee (Scheveningen), Naturalis (Leiden), Mauritshuis (Den Haag), Rijksmuseum van Oudheden (Leiden), Maritiem Museum (Rotterdam) en Het Nieuwe Instituut (Rotterdam).

Recordbedrag naar culturele sector 
Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij gaat er dit jaar een recordbedrag van 84,3 miljoen euro naar cultuur in Nederland. Het bedrag wordt onder 77 culturele organisaties in heel Nederland verdeeld. De BankGiro Loterij werft fondsen om cultuur en cultureel erfgoed te behouden en toegankelijk te maken voor iedereen.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn