Amsterdam,
16
februari
2017
|
00:00
Europe/Amsterdam

Zuiderzeemuseum omgetoverd tot winterwonderland dankzij schenking BankGiro Loterij

Tientallen Noord-Hollandse culturele organisaties ontvangen schenking

Feest voor tientallen Noord-Hollandse musea en andere culturele organisaties. Zojuist is tijdens het BankGiro Loterij Goed Geld Gala in Amsterdam bekendgemaakt dat zij dit jaar allemaal een schenking ontvangen. Zo ontvangt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een bijdrage van 580.000 euro om in de winter het buitenmuseum om te toveren in een winterwonderland.

 

Stephan Warnik, directeur Zuiderzeemuseum: “Dit is voor ons een geweldige opsteker! Ons museum is een echt familiemuseum dat vooral in de zomermaanden op veel bezoek kan rekenen. Met deze schenking kunnen we bezoekers ook in de winter een unieke beleving geven. We gaan een jaarlijks terugkerend evenement organiseren: Zuiderzeelicht. Ons buitenmuseum is vooral in de wintermaanden sprookjesachtig mooi, helemaal als er een laagje sneeuw ligt. In deze setting, als de schemer over het buitenmuseum daalt, gaan we de oude en soms vergeten Zuiderzeeverhalen vertellen. Met lichtprojecties, audiotechnieken, vuurkorven, lantaarns en olielampen maken we dit extra sfeervol. Ik kan niet wachten totdat we dit volgende winter kunnen aanbieden aan onze bezoekers!”

De bijdrage van 580.000 euro voor dit nieuwe initiatief komt bovenop de 500.000 euro die het Zuiderzeemuseum jaarlijks ontvangt van de BankGiro Loterij. Ook hebben fans van het museum het afgelopen jaar 163.494 euro bij elkaar hebben gespeeld. Zij kozen ervoor niet mee te spelen voor cultuur in brede zin, maar specifiek voor het Zuiderzeemuseum. De helft van ieder door hen gekocht lot ging ernaar toe. In totaal ontvangt het Zuiderzeemuseum daarmee in 2017 ruim 1,2 miljoen euro van de BankGiro Loterij.

Totale steun aan culturele sector groeit naar 66,9 miljoen euro
Dankzij de ruim 580.000 deelnemers kan de BankGiro Loterij dit jaar een recordbedrag 66,9 miljoen euro schenken aan musea en andere culturele instellingen. Dat is 4,1 miljoen euro meer dan vorig jaar.

In totaal ontvangen 66 culturele organisaties een schenking, waarvan het gros zich bevindt in Noord Holland. Naast het Zuiderzeemuseum ontvangen onder meer de Hermitage Amsterdam, EYE, Het Scheepvaartmuseum, Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, Teylers Museum en de Oude Kerk in Amsterdam een donatie. Een overzicht van alle schenkingen is te vinden op de website van de BankGiro Loterij.

Deel dit bericht

Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn